Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie

'Bodemdaling in Groene Hart moet op de landelijke agenda'

Er moet écht, en snel, een landelijk expertisecentrum over bodemdaling komen in het Groene Hart. Daarvoor pleit dijkgraaf Hans Oosters bij informateur Edith Schippers.

Quote

Er zijn her en der droogte­scheu­ren in het land te zien

Hans Oosters, dijkgraaf Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het plan om een kenniscentrum met publieksfunctie over bodemdaling in het Groene Hart op te zetten, krijgt nu steun van de waterschappen, gemeenten en provincies. Deze lokale overheden hebben er bij informateur Edith Schippers op aangedrongen bodemdaling op de agenda te zetten. ,,Het maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen die overheden nemen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen'', zegt dijkgraaf Hans Oosters van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Er is nog veel onbekend en onduidelijk over bodemdaling. Het Groene Hart zakt jaarlijks één tot twee centimeter weg. De veenlaag, in deze regio tussen de 12 en 17 meter dik, klinkt in. We moeten  meer over de oorzaak weten en vooral wat er tegen te doen is, zegt Oosters die ook voorzitter is van de Unie van Waterschappen.

Tij keren

Velen in het Groene Hart kennen de gevolgen van bodemdaling als er  weer een paar kuub zand en aarde in de tuin gestort moet worden of als de straat open ligt door verzakking. ,,Bodemdaling verergert de schadelijke effecten van de klimaatverandering  op de economie enorm. We moeten het tij keren, we malen onszelf op deze manier naar de kelder'', zegt de dijkgraaf. Hij verwijst naar de lage polders waar ten behoeve van de landbouw flink bemalen wordt. ,,Er zijn her en der droogtescheuren in het land te zien.''

Geen toekomst
De meeste politieke partijen zijn het er wel over eens dat er geld gestoken moet worden in onderzoek naar bodemdaling in het Groene Hart. GroenLinks meent dat landbouw zoals we die nu kennen op veel plekken geen toekomst heeft. Door bodemdaling is er op een aantal plekken nu al sprake van verzilting, zegt de partij. GroenLinks is er net als D66, SGP, CDA en de VVD voor dat het rijk onderzoek naar bodemdaling faciliteert en ook stimuleert. Een voorvechtster voor zo'n kenniscentrum is de Goudse wethouder Hilde Niezen (GroenLinks): ,,We willen alle kennis bundelen.'' In haar stad is de nood misschien wel het hoogst van het Groene Hart: het oude historische centrum kampt al jaren met verzakkingen.