Volledig scherm
Bij boekhandel Haasbeek aan de Julianastraat in Alphen presenteert rekenwonder Willem Bouman zijn boek 'De kunst van het hoofdrekenen'. © Peter Franken

Boek van 'fenomenaal' rekenwonder Willem Bouman

Willem Bouman - beter bekend als het Alphense rekenwonder - maakt fantastische reclame voor het rekenen, dat toch een beetje in een verdomhoekje zit. Dat zei professor Henk Tijms gisteren bij de presentatie van Boumans boek 'De kunst van het hoofdrekenen'.

Quote

Kwadraten hebben altijd mijn aandacht gehad. Omdat ze zo leuk zijn.

Willem Bouman

Tijms is voorzitter van de Stichting Goed Rekenonderwijs en kreeg bij boekhandel Haasbeek in de Julianastraat gisteren het eerste exemplaar van het boek uitgereikt.

Vervolgens gingen de eerste exemplaren al over de toonbank. Uiteraard hield Bouman ook een korte demonstratie. Hij rekende uit dat 31 maal 15 465 is. Dat konden de aanwezigen nog wel volgen. Toen hij vervolgens met de zogeheten 'negenproef' liet zien dat het antwoord ook daadwerkelijk het juiste was, haakten enkele aanwezigen af. ,,Kwadraten hebben altijd mijn aandacht gehad", sprak Bouman. ,,Omdat ze zo leuk zijn."

Priemgetallen zijn een andere hobby van de 77-jarige Alphenaar. Daar hield hij dan ook een verhandeling over, die her en der voor gefronste wenkbrauwen zorgde. ,,Ongeveer de helft van de priemgetallen is de som van twee kwadraten."

Trots

Quote

Of ik trots ben? Wat denk je!

Trix Bouman, vrouw van het rekenwonder

Tussen de aanwezigen stond ook Trix Bouman, vrouw van het rekenwonder. ,,Of ik trots ben? Wat denk je! Het heeft wel lang geduurd, ik denk wel anderhalf jaar. De inhoud is voor mij een volkomen verrassing. Of ik het boek dus ook begrijp, dat weet ik niet."

Bouman schreef zijn rekenmethodes op, om te delen. Een goede zaak volgens Benne de Weger van de Technische Universiteit Eindhoven. ,,Hij deelt graag. Bijvoorbeeld met andere rekenwonders, maar ook met kinderen." Hij sloot zijn toespraak af met een gedicht: 'Juist door dit boek, wat ik u zeg, cijfert niemand Willem nog weg'.

Het rekenwonder zelf straalde van de aandacht en de complimenten die hij kreeg. Vrolijk lost hij nog wat rekensommen op. Als verrassing was er nog een videoboodschap van professor Erik Scherder. Hij noemt de Alphenaar 'fenomenaal'. ,,Wat u kunt heb ik nog nooit iemand anders zien doen." Dat raakt Bouman. ,,Wat ontzettend leuk, ik ben er gewoon stil van."