Volledig scherm
Dertig vaten drugsafval in het weiland van boer Robbert van der Poel in Rijpwetering. © Ghbur003 Ghbur003

Boer draait op voor gedumpte jerrycans drugsafval

Een boer uit Rijpwetering moet betalen voor het opruimen van dertig jerrycans drugsafval die in zijn weiland zijn gedumpt. Hij is verbijsterd.

Hoe hoog de rekening is, dat weet boer Robbert van der Poel nog niet. Wel weet hij dat het in de honderden of duizenden euro's gaat lopen.

De melkveehouder ontdekte het door onbekenden gedumpte drugsafval woensdagochtend en belde de politie. Aan het einde van de middag sommeerde de Omgevingsdienst dat Van der Poel het spul binnen twee uur zou laten opruimen. ,,Dat kwam als een verrassing omdat ik al de hele dag contact met ze had. Tegen de avond moest ik melken en kon ik geen gecertificeerd bedrijf uit mijn mouw toveren'', vertelt Van der Poel.

Spoedsanering

Volgens de gemeente was spoedsanering nodig. ,,De vaten stonden te dicht bij de openbare weg'', licht woordvoerder Linda Nieuwenhuizen van de gemeente Kaag en Braassem toe. Testen op locatie om zeker te zijn dat het drugsafval betreft gebeurt nooit, aldus Nieuwenhuizen. Omdat er geen daders zijn om de kosten op te verhalen moet de grondeigenaar zijn portemonnee trekken. ,,Het is extra zuur dat de politie geen prioriteit stelt aan het achterhalen van de daders'', vindt Van der Poel.

Quote

Het is extra zuur dat de politie geen prioriteit stelt aan het achterha­len van de daders

Robbert van der Poel nog niet

Schrale troost voor de melkveehouder is dat de grond niet is aangetast en sanering niet aan de orde is. Speciaal voor drugsafvaldumpingen bestaat er een subsidiepot die de helft van de kosten vergoedt. Omdat dit probleem al jaren in Brabant speelt heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu jaarlijks een miljoen euro beschikbaar gesteld. ,,Ook boeren kunnen aanspraak maken op deze subsidie waar voornamelijk natuurbeschermingsorganisaties zoals Staatsbosbeheer en beroep op doen'', zegt Maarten Leseman van de Land en Tuinbouw organisatie Nederland.

De gemeente Kaag en Braassem laat weten niet met boer Van der Poel mee te zoeken naar oplossingen voor de kosten. ,,Bezwaar op de bestuursdwang is wel mogelijk.'' Nogmaals de politie bellen bij drugsafval zegt Van der Poel nu zeer te betwijfelen.