Volledig scherm
Drukte op de A12 bij Reeuwijk door het boerenprotest © 112HM

Boerenstoet op drukke A12 al voorbij Reeuwijk, ook N11 slibt dicht met tractoren

updateHet boerenprotest zorgt voor oponthoud op de wegen in het Groene Hart. Boeren rijden op de A12 én de N11, waardoor het langzaam rijden geblazen is op beide wegen. 

Na het bezoek aan het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  in Bilthoven vertrekken honderden, zo niet duizenden boeren richting Den Haag.  

Ze rijden met hun tractoren over de A12 en doorkruisen dus het Groene Hart. Momenteel is het grootste gedeelte Reeuwijk al gepasseerd. Veel boeren kiezen ervoor om via de N11 (via Alphen en Leiden) naar Den Haag te rijden. Daardoor staat ook de N11 vanaf Bodegraven vast. 

In eerste instantie wilden de boeren op het Binnenhof demonstreren, maar daar zijn betogingen niet toegestaan. De demonstratie zal daarom plaatsvinden op de Koekamp, naast het Malieveld bij Den Haag Centraal. De eerste boeren zijn gearriveerd. 

‘Er rijdt zelfs een patatkraam met ons mee’

Meer dan 180 trekkers zijn een uur geleden onder politiebegeleiding vertrokken vanuit Stolwijk, op weg naar Den Haag om opnieuw te demonstreren voor een beter landbouwbeleid. Melkveehouder Floor de Jong zit met z’n trekker ergens vooraan in de kilometerslange colonne. Via verschillende app-groepen blijft hij op de hoogte van het protest in Bilthoven.

,,Het gaat een stuk langzamer dan vorige keer en ik ben weer mijn kinderen kwijt, maar de stoet valt dit keer niet uit elkaar, zegt hij lachend. ,,Maar, zo vervolgt hij, er is geen groep die het zo goed voor elkaar heeft als die van ons. Er rijdt zelfs een patatkraam mee.’’

De demonstratie op 1 oktober was natuurlijk uniek volgens De Jong, maar ook nu veroorzaken de boeren lange files en krijgen ze veel positieve reacties vanaf de kant. ,,Ik denk toch dat de mensen het nog snappen want ik zie veel duimen omhoog en de politie zwaait nu naar me omdat ik zit te bellen, maar het mag allemaal.’’

Het conflict over de stikstofuitstoot is er niet minder om. Hij legt uit dat ook de boeren die ver van Natura2000 gebieden af zitten ook worden gekort op hun ontwikkelingsruimte. ,,Wat er nu gebeurt staat ver af van de voorstellen van Remkes.”

Ook de metingen van het RIVM vertrouwt De Jong niet. ,,Er ontbreekt volgens ons echt veel kennis als het gaat om de stikstofdepositie.”

Kijk eens, roept hij tussen z’n verhaal door. ,,We rijden over de brug bij de Julianasluis te westen van Gouda en het einde van de colonne is nog niet inzicht.’’

Colonne

,,Hoe is het mogelijk, de hele colonne uit de Krimpenerwaard is nog intact, er zit nog geen auto tussen en de kruispunten gaan ook veel beter dan de vorige keer’’, roept melkveehouder Floor de Jong uit Bergambacht. Met zo’n 180 tractoren gaat de groep boeren naar Koekamp, Den Haag om daar te demonstreren. 

De Jong: ,,We rijden nu bij Delft ergens geloof ik, ik herken het niet hier, maar wel een andere route dan vorige keer. ,,Ze hebben de A12 ontweken, maar dit keer met opzet omdat de snelweg opnieuw is afgesloten. We hebben nog geen boze burger gezien.’’

Wat hij straks aantreft in Den Haag? ,,Geen flauw idee, maar de weg er naartoe gaat nu in ieder geval met nauwkeurige militaire discipline’’, zegt hij trots.

Volledig scherm
File op de A12, A20 én de N11 door boerenprotest © TomTom

Verslaggever Gijs Kool reed achter de stoet aan en nam een kijkje bij de toeschouwers.