Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Boete geëist tegen ‘modelautomobilist’ die Bodegraafse (52) in coma reed

Tegen een man (77) die juni vorig jaar in Leiderdorp met zijn auto tijdens een inhaalmanaouvre een fietsend echtpaar uit Bodegraven aanreed, is vandaag bij de Haagse rechtbank een boete van tweeduizend euro geëist.

De vrouw (toen 52) lag zes weken in coma. Haar schedeldak werd tijdelijk gelicht om zwellingen in haar hoofd de ruimte te geven. Toen ze bijkwam uit haar coma wist ze zich wel nog alles te herinneren tot haar dertiende levensjaar. Alles wat zich daarna had afgespeeld, zoals het krijgen van haar kinderen, moest haar stapje voor stapje weer worden bijgepraat. ,,Haar leven is daar in principe geëindigd”, zei de naar de zitting gekomen echtgenoot (58) tegen de rechters. Bij hem zelf waren enkele schouderpezen afgesneden. Ook zit hij onder de littekens. ,,Ik ben er niet mooier op geworden”, zei hij met gevoel voor understatement.

De verdachte man uit Leiderdorp, een voormalige buschauffeur die al zo’n veertig jaar schadevrij reed, kan zich weinig van het ongeluk op de Heinsiuslaan herinneren. Hij denkt dat hij die 3 juni vorig jaar een korte black-out heeft gehad als gevolg van zijn slaapapneu. De apneu in combinatie met het herbeleven van de beelden na het ongeluk houden de 77-jarige regelmatig uit zijn slaap. ,,Ik zie die vrouw nog op straat liggen en omstanders zeiden dat ik mijn auto een stukje achteruit moest rijden omdat die op de voet van het mannelijke slachtoffer stond”.

Spijt

Na het ongeluk heeft de Leiderdorper direct zijn rijbewijs ingeleverd op het politiebureau en is sindsdien nooit meer achter het stuur gekropen. Hij wil heel graag in contact komen met de slachtoffers om zijn spijt te betuigen, maar die houden dat af. Voor zijn advocate is de slaapapneu, die pas na het ongeval is vastgesteld, reden om ontslag van rechtsvervolging te vragen. Zij wijt het noodlottige ongeval aan een medische oorzaak. Haar cliënt zou daarom vrijuit moeten gaan.

De echtgenoot uit Bodegraven herhaalde bij de rechters nog maar eens dat hij geen behoefte heeft aan een gesprek met de verdachte. ,,Ik ben heel bitter, ik heb nog steeds het gevoel dat er ’s ochtends iemand in een auto is gestapt die daar niet had moeten zitten.” Vanuit de rechters werd opgemerkt dat het rijbewijs van de verdachte niet al te lang voor het ongeval nog met vijf jaar was verlengd. Het feit dat de Leiderdorper tot dit ongeval zo’n veertig jaar schadevrij had gereden, bracht rechtbankvoorzitter A. Milius er zelfs toe hem te typeren als een ‘modelautomobilist’. De uitspraak volgt op 2 januari.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.