Volledig scherm
De man dreigde een brommer in brand te steken. © ANP

Boete voor Leimuidenaar (51) die dreigde brommer in brand te steken

Een 51-jarige Leimuidenaar heeft vandaag van de politierechter een boete van 750 euro opgelegd gekregen vanwege een huiselijke ruzie met zijn vriendin, waarbij hij ook dreigde een brommer in de fik te zetten. Op 12 mei kreeg hij bonje met haar nadat hij een slok teveel op had.

De Leimuidenaar gooide terpentine over het voertuig en stak ook zijn aansteker aan. De vriendin alarmeerde daarop de politie. Vandaag moest de man tekst en uitleg geven bij de politierechter over het incident. De officier van justitie beschuldigde hem van een poging tot brandstichting.

De verdachte bromde dat hij alleen maar had willen dreigen. ,,Als ik hem had willen laten branden, dan was dat echt wel gelukt”, zei hij over de brommer. Maar ook het dreigen met een brandstichting was strafbaar, zei de officier van justitie. Hij eiste daarvoor alleen een voorwaardelijke werkstraf. Dat moest een duidelijke waarschuwing zijn voor de verdachte.

Grens

De politierechter liet de verdachte niet zo makkelijk wegkomen. Ze besloot dat de man toch een geldboete moet betalen van 750 euro. ,,U bent hier duidelijk een grens overgegaan”, zei ze over het dreigement om de brommer in brand te zetten. Daar bovenop kreeg de man nog een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur.

Tijdens de zitting kwam aan de orde dat de Leimuidenaar een alcoholprobleem heeft en zich daaraan moet laten behandelen. De verdachte reageerde daar aanvankelijk laconiek op. ,,U schijnt het allemaal niet zo belangrijk te vinden”, zei de geïrriteerde rechter. Daarop beloofde de verdachte dat hij contact gaat opnemen met hulpinstanties, om iets aan zijn drankprobleem te doen.