Volledig scherm
Werk aan de constructie in de heftorens van de Boskoopse hefbrug. Deze gaat woensdag rond 20.00 uur weer open voor autoverkeer. © Josh Walet

Boskoopse hefbrug morgenavond weer open

Autoverkeer kan vanaf woensdagavond (20.00 uur) weer over de Boskoopse hefbrug en schepen kunnen er vanaf donderdagochtend (09.00 uur) weer door. Dit meldt verantwoordelijk bestuurder Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland in een brief aan Provinciale Staten.

De brug is sinds 10 oktober afgesloten. De provincie nam deze maatregel omdat uit onderzoek naar roestplekken op de torens was gebleken dat deze instabiel zouden zijn. Toen ruim 25 jaar geleden voetpaden aan het brugdek zijn vastgemaakt is verzuimd de torens te verstevigen. Dit is afgelopen anderhalve maand in allerijl alsnog gedaan. Alle noodzakelijke werkzaamheden zijn nog niet achter de rug. In de eerste helft van volgend jaar gaat de brug nogmaals dicht voor aanvullend onderhoud. Hoe lang dat dan gaat duren is nu nog niet bekend. Het moment van afsluiten wordt nog gekozen in overleg met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden, liet Vermeulen eerder weten.

Voor fietsers en voetgangers ligt sinds 10 oktober een pontonbrug over de Gouwe. Omdat de hefbrug de enige oeververbinding is tussen Boskoop-West en Boskoop-Oost moest autoverkeer sinds die dag kilometers omrijden (via Alphen en Hazerswoude of via Waddinxveen). De scheepvaart richting Rotterdam (of vice versa) moest omvaren via Amsterdam, dat is een tocht van minstens 15 uur. Diverse bedrijven hebben al aangegeven een schadecaim in te dienen bij de provincie.

Verkeersregelaars

Het werk aan de brug is voor nu vrijwel klaar. De provincie gebruikt de woensdag nog om te testen of de brug goed omhoog en omlaag gaat. Kort voor de openstelling woensdagavond voor het autoverkeer worden de hekken weggehaald. Verkeersregelaars zullen het verkeer dan in goede banen leiden. De pontonbrug voor fietsers en voetgangers is dadelijk ook overbodig, deze wordt woensdagavond en donderdagochtend opgeruimd.

In zijn brief spreekt Vermeulen zijn waardering uit voor het geduld dat mensen hebben getoond gedurende de afsluiting van de brug. ,,Wij zijn ons ervan bewust dat de afsluiting van de hefbrug in Boskoop voor ondernemers, bewoners en belangenorganisaties voor hinder heeft gezorgd.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195