Volledig scherm
PREMIUM
Musicus en schrijver Jaco Benckhuijsen maakte met een zeekajak reizen op de Grote Oceaan. Maar hij begon met een kano in een Boskoopse sloot. © Pim Mul

Boskoper Jaco schreef alles op over zijn avonturen op de Grote Oceaan

Zijn boek presenteert hij vanavond in Het Kerkje in Boskoop. Jaco Benckhuijsen beschrijft daarin zijn reizen met een zeekajak op de Grote Oceaan. Het begon als kind met een kano in de Boskoopse sloot.

Quote

Ik zag de meest bijzondere natuurver­schijn­se­len en maakte ongeloof­lijk indrukwek­ken­de dingen mee

Als 11-jarige kreeg Benckhuijsen (54) een houten kano van zijn vader. Tegenwoordig vaart hij in een demontabele opvouwbare zeekajak met een zeer professionele uitrusting. De geboren Boskoper, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, heeft zojuist zijn kajak opgebouwd aan het Zwarte Pad in zijn geboortedorp. Hij trekt ook even zijn droogpak aan, de outfit voor zeetochten, ook handig bij een kleine demonstratie van eskimoteren, een rol met de kajak onder water. Intussen legt hij uit wat het verschil is tussen een kano en een kajak ,,Een kano is een open boot, een kajak is gesloten. Als je erin zit en je plaats afdekt, kan er geen water binnenkomen. Dat geldt ook voor mijn droogpak, volledig waterdicht.”

Benckhuijsen maakte tussen 2013 en 2017 drie solotochten in verschillende gebieden van de Grote Oceaan. Hij ging naar Vuurland, bezocht de Aleoeten en Papoea-Nieuw-Guinea. Hij schreef naar aanleiding van zijn avonturen het boek Man in het wild, langs de rafelranden van de wereld.