Volledig scherm
Veredelaar Margareth Hop opent de expositie ‘Plant en klimaat’. © Pim Mul

'Botanische bandiet' hot item op expositie

UpdateHet is een nieuw fenomeen: botanische bandieten. Planten die volledig los gaan door de klimaatverandering. Het Boomkwekerijmuseum in Boskoop wijdt een expositie aan de gevolgen van hittepieken en plensbuien.

Onder de titel Plant en klimaat, een hot item opent het museum vandaag de nieuwe zomertentoonstelling. Hierbij wordt getoond hoe de natuur wordt beïnvloed door klimaatverandering.

,,De zomer van 2018 heeft ons geïnspireerd voor deze expositie,” zegt Sjaan Sanders van het Boomkwekerijmuseum. ,,Extreme droogte werd gevolgd door hevige regenval. Wat doet dat met planten? De effecten zijn al zichtbaar met klimaatbestendige planten.”

Regentuinen

Op de expositie worden prairietuinen en regentuinen getoond, waarmee de klimaatverandering goed opgevangen kan worden. Ook worden er botanische bandieten geïntroduceerd. Sanders: ,,Dat zijn planten zoals de Japanse duizendknoop die ooit als cultuurplant zijn binnengekomen, maar door de temperatuurstijging een bedreiging vormen. Door de zachte winters vriezen ze niet meer dood, maar gaan juist enorm uitbreiden en verdringen andere planten.”

Volledig scherm
De Japanse duizendknoop © AD

De expositie wordt geopend door onderzoeker en plantenveredelaar Margareth Hop uit Bodegraven. Zij is deskundige op het gebied van klimaatbestendige planten. De tentoonstelling ‘Plant en klimaat’ duurt tot en met 12 oktober.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195