Het oude Ringvaartaquaduct bij Roelofarendsveen, gebouwd in 1961. Inmiddels ligt er een aquaduct naast.
Volledig scherm
Het oude Ringvaartaquaduct bij Roelofarendsveen, gebouwd in 1961. Inmiddels ligt er een aquaduct naast. © Foto Rijkswaterstaat

Bouw nieuw ringvaartaquaduct bij Roelofarendsveen twee jaar eerder van start

De bouw van het nieuwe Ringvaartaquaduct in de A4 bij Roelofarendsveen begint in 2026. Dat is twee jaar eerder dan Rijkswaterstaat vorig jaar nog aankondigde. 

Voor buitenstaanders lijkt ook 2026 ver weg, beseft projectleidster Sandra van Weyenberg-Quik van Rijkswaterstaat. ,,Maar eerst moeten alle ruimtelijke procedures zijn doorlopen, moet al het geld beschikbaar zijn en moeten we deze forse klus aanbesteden”, reageert ze. ,,Het kan dus niet eerder.” Het gaat om ruim honderd miljoen euro.

Het in 1961 gebouwde aquaduct is het oudste van ons land en zorgt dat het water van de Ringvaart van de Haarlemmermeer boven de A4 kan stromen. Er ligt al jaren een tweede aquaduct naast en straks is het oudste gedeelte aan vervanging toe. Niet omdat het helemaal aan het einde van de levensduur is, maar omdat de A4 ter plekke wordt verbreed. 

Rijkswaterstaat heeft een plan gemaakt voor het hele stuk tussen Burgerveen en Leidschendam. Er is bewust voor gekozen om het nieuwe aquaduct niet te maken aan de kant van de Sotaweg, zodat geen bedrijven hoeven te verkassen.