Volledig scherm
Voorbeeld van hoe het Rijnpark in Koudekerk eruit kan komen te zien. © Illustratie Niersman

Bouwer: Rijnpark moet doorgaan

Bouwbedrijf Niersman houdt de gemeente Alphen aan eerder gemaakte afspraken over de bouw van de wijk Rijnpark in Koudekerk, ook al haalde de Raad van State onlangs een streep door het bestemmingsplan.

,,De ingediende bezwaren die door de Raad van State terecht zijn verklaard hoeven niet te leiden tot afblazen van het bouwplan. Dat bestemmingsplan valt best te repareren'', stelt Mark Niersman. ,,Dit is de snelste manier om te zorgen dat in Koudekerk de huizen komen die in het dorp zo hard nodig zijn. Binnen een half jaar kan er alsnog een goedgekeurd bestemmingsplan liggen. Als je nu plannen gaat maken voor andere bouwlocaties, ben je zo jaren verder.''

In een brief aan het Alphense college en de gemeenteraad wijst Niersman op de afspraken die al jaren geleden met de toenmalige gemeente Rijnwoude zijn gemaakt over de bouw van Rijnpark (eerste fase zo'n 275 woningen). In  de brief staat niks over een schadeclaim als de bouw van Rijnpark toch niet doorgaat. ,,Dat is nu ook veel te voorbarig, want ik reken erop dat we gaan bouwen'', reageert Niersman.

Dood paard

Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, wonen) van de gemeente Alphen zei twee weken geleden na de uitspraak van de Raad van State dat hij niet 'aan een dood paard wil blijven trekken'. Hij hoopt dat Rijnpark doorgaat, maar wil ook op zoek naar alternatieven.  ,,Wij willen nu de juiste zetten doen. Dit betekent ook dat we bekijken of de gemeente aan haar inspanningsverplichting jegens Niersman heeft voldaan.'' Van As heeft vandaag telefonisch met Niersman gesproken.

De bezwaren tegen de bouw van de woonwijk gingen onder meer over mogelijke verkeershinder en geluidsoverlast, omdat de huizen vlakbij bedrijven aan de Hoogewaard komen. Asfaltfabriek Latexfalt is bang in de bedrijfsvoering te worden belemmerd door de bouw op het oude terrein van Bos Beton. De Raad van State ging daarin mee. Directeur Lommerts van Latexfalt riep na de uitsrpaak Niersman op om zijn plan aan te passen. Die laatste zegt nu: ,,Als we vijf of zes huizen minder bouwen, vallen alle huizen buiten de milieucontour van Latexfalt. Overigens hebben we eerder afgesproken dat we een wooneiland niet zouden bouwen, dan kon Latexfalt met ons plan leven. Maar later zijn ze toch gaan procederen.''

Ook het Comité Toekomst Koudekerk, dat snel nieuwe woningen in het dorp wil, zegt erop te vertrouwen dat de bouw van de wijk Rijnpark kan doorgaan. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.