Volledig scherm
PREMIUM
Melkveehouders Arnold van Dorp(l) en Gerard van der Hulst (r) tussen de koeien op de nieuwe emissiearme stalvloer: ,,Alphen is bijna de grootste agrarische gemeente in Zuid-Holland. Doe eens iets voor boeren.” © Merel Klijzing

Boze Alphense boeren willen Schiphol blokkeren: ‘Geen scrupules, wij worden óók genaaid’

Veehouders Gerard van der Hulst en Arnold van Dorp zijn het zat dat boeren ,,overal’’ de schuld van krijgen. De acties van Farmers Defence Force hebben hun sympathie. Na provinciehuizen en distributiecentra van supermarkten zou Van der Hulst ook wel willen zien dat Schiphol wordt geblokkeerd.

Quote

Tot hier en niet verder, dat dachten we

Gerard van der Hulst , Veehouder

Dat Tjeerd de Groot (D66) van de Tweede Kamer vijf maanden geleden opperde de veestapel landelijk te halveren, als ‘oplossing’ voor de stikstofcrisis, dát was de druppel. ,,Toen liep de emmer over”, weet Van Dorp (43) nog heel goed. Van der Hulst (47), zittend aan de keukentafel van zijn boerderij aan het Spookverlaat bij Alphen, knikt. ,,Tot hier en niet verder, dat dachten we.”

Het tweetal viel op door bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Alphen, op 6 januari, twee grote tractoren bij het stadhuis te parkeren. Toen wilden ze hun verhaal niet doen, nu wel.

Van der Hulst heeft al jaren zijn bedrijf (48 hectaren) met bijna 200 koeien aan het Spookverlaat, Van Dorp (42 hectaren, ruim 250 koeien) aan de Galgweg bij Hazerswoude-Dorp. Beiden voelen zich al jaren speelbal van de overheid. ,,Die heeft geen visie”, zegt Van Dorp.