Volledig scherm
PREMIUM
Brand in een boerderij aan de Vriezekoop bij Leimuiden. Voor dit type klussen moet een brandweerwagen met zes personen erin blijven uitrukken. Bij nogal wat andere uitrukken volstaan vier personen wellicht. © Michel van Bergen

Brandweer vaker met ‘maar’ vier personen in één wagen

De brandweer gaat vaker, zeker bij minder spoedeisende klussen, met minstens vier in plaats van zes personen op één wagen uitrukken. Zo kunnen ploegen sneller weg bij de kazerne om te hulp te schieten of wordt voorkomen dat kazernes vanwege gebrek aan personeel (tijdelijk) buiten dienst moeten worden gesteld.

Quote

Deze week is onze kazerne vrijwel dagelijks wel een poos buiten dienst gesteld omdat we te weinig mensen hadden

Patrick Escherich

De nieuwe werkwijze, die waarschijnlijk ergens volgend jaar binnen de gehele Veiligheidsregio Hollands Midden wordt doorgevoerd, is uit nood geboren. ,,We blijven vrijwilligers werven om te proberen kazernes in dorpen zo goed mogelijk bezet te houden. Maar variabele voertuigbezetting is een mooie oplossing om voorlopig flexibeler te kunnen werken”, legt projecteider Jeroen van de Werfhorst uit. Elders in het land, bijvoorbeeld in regio's in het oosten en in Zeeland, wordt al op deze manier gewerkt.

Nu rukken ploegen in de Alphense en Goudse regio alleen in de zomertijd nogal eens uit met minimaal vier in plaats van zes personen op één wagen. Vaak wordt dan een tweede wagen gealarmeerd, van een naburige kazerne, om ervoor te zorgen dat snel genoeg mensen terplekke zijn om een brand te bestrijden of slachtoffers van een verkeersongeval te helpen.