Volledig scherm
De bruggen in Alphen en omgeving blijven vandaag omlaag. © Peter Franken

Bruggen blijven voorlopig omlaag

Weggebruikers in Alphen en Gouda hoeven de komende uren niet te vrezen dat zij voor openstaande bruggen moeten wachten. In brugbedieningscentrum Steekterpoort is besloten 18 bruggen in Alphen en omgeving voorlopig omlaag te houden. 

,,Bij de Coenecoopbrug in Waddinxveen gebeurt dit vanaf windkracht 6 en bij de andere bruggen vanaf windkracht 7’’, vertelt een woordvoerster van de provincie Zuid-Holland. Die is de vaarwegbeheerder en is verantwoordelijk voor Steekterpoort.

Vrijwel alle bruggen in Alphen worden momenteel niet bediend. De spoorbrug in Gouda echter wel.

Monitoren

Op de hefbruggen in Boskoop en Waddinxveen zitten brugwachters. Ook deze bruggen blijven nu gesloten voor de scheepvaart. ,,Het klinkt misschien gek, maar de hefbruggen hebben minder last van de wind dan andere bruggen. De wind waait er meer doorheen, terwijl juist brugdekken van lagere bruggen veel wind vangen’’, aldus de woordvoerster van de provincie.

Naar verwachting worden de bruggen in de loop van de middag wel weer bediend. ,,De prognose nu is dat het na 13.00 uur minder hard gaat waaien. Maar we monitoren continu.’’