Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen maakt zich zorgen over het personeelstekort onder politieagenten. © Martin Sharrott Fotografie

Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen over de politie: ‘Weinig tot geen ruimte voor extra zaken’

Politieteams in het Groene Hart doen hun werk met minimale bezetting. Door het personeelstekort bij de politie zijn er steeds minder agenten beschikbaar voor evenementen, vuurwerk- en verkeerscontroles, maar soms ook voor de 112-noodhulp in levensbedreigende situaties. Hiervoor waarschuwen de Groene Hart-burgemeesters Spies, Verhoeve en Molkenboer.

,,Op dit moment is minimale bezetting gegarandeerd, maar dat betekent dat zich geen verdere nadelige ontwikkelingen moeten voordoen”, zegt burgemeester Liesbeth Spies van Alphen. ,,Dan komt de kritische ondergrens in zicht. Dat is op dit moment nog niet het geval, maar dit is zeker zorgelijk. Het personeelstekort zorgt ervoor dat er keuzes moeten worden gemaakt. Keuzes die we liever niet maken.” 

Ook in Gouda, dat samen met Alphen deel uitmaakt van de regionale eenheid Den Haag, is het personeelstekort volgens burgemeester Pieter Verhoeve voelbaar. ,,We horen dat de bemensing van de noodhulp soms zeer krap is”, zegt hij. ,,Zeker als de aanrijtijden langer zijn. Ook vraagt de problematiek van verwarde personen veel capaciteit.”

In Woerden, onderdeel van de politieregio Utrecht, is het personeelstekort bij de politie eveneens al voelbaar. ,,We stellen continu prioriteiten”, laat burgemeester Victor Molkenboer weten. ,,De basiseenheid voldoet nog aan de waterlijn, maar de effecten zijn over de hele linie merkbaar aan het serviceniveau dat de politie kan bieden aan inwoners en partners.” In Woerden heeft dit volgens Molkenboer gevolgen in onder meer de horeca en bij evenementen.