Volledig scherm
De flat op de Lage Weide in Boskoop. Het cameratoezicht wordt opnieuw ingesteld, omdat de overlast en intimidatie sinds deze zomer terug zijn. © Peter Franken

Burgemeester Spies: ‘Terroriserend gedrag in Boskoopse Lage Weide-flat’

UpdateBewoners die zich niet meer veilig voelen in hun eigen huis, een in brand gestoken voordeur, krassen en deuken in de auto voor wie daar iets van durft te zeggen, stenen die naar de politie worden gegooid. De onrust rond de Lage Weide-flat in de Boskoopse Snijdelwijk is terug, en lijkt heftiger dan ooit.

Politie en gemeente Alphen zetten alles op alles om de rust in dit gebied enigszins terug te krijgen. De maatregelen variëren van keihard optreden en ‘dossiers’ tegen daders opbouwen tot meer vertier aan jeugd bieden en gesprekken aangaan met de familie van onruststokers.

Volgens burgemeester Liesbeth Spies van Alphen is de situatie, na een flinke periode van rust, in de afgelopen zomerweken ‘behoorlijk ontspoord’. Er is een groep van ongeveer vijftien jongeren, deels minderjarig, die zich overdag én ‘s nachts agressief gedraagt. ,,Er is sprake van intimiderend en terroriserend gedrag, in de vorm van onder meer graffiti, beschadiging van geparkeerde auto’s, handhavers met eieren en soms zelfs stenen bekogelen en verbale verwensingen.”

Onbestaanbaar

Spies: ,,Dit is onbestaanbaar. Een heel ernstig deel van de bewoners van de Lageweideflat voelt zich niet veilig in eigen huis. Mensen voelen zich ook niet meer vrij om aangifte te doen uit angst voor repercussies.” Ook blijkt volgens Spies dat wijkbewoners ‘elkaar de hand niet meer kunnen geven’ om samen actie te ondernemen tegen de overlastgevers, bijvoorbeeld door het gesprek aan te knopen met ouders of familie.

Om de onrust in te dammen, heeft Alphen besloten het cameratoezicht dat voorheen bij de flat was, opnieuw in gebruik te stellen. Op galerijen worden bordjes ‘verboden toegang’ opgehangen zodat de politie effectiever kan optreden.

Politiechef John Nieumeijer legt uit dat tegen de ‘harde kern’ dossiers met begane overtredingen en misdrijven worden opgebouwd ‘zodat we op zeker moment kunnen toeslaan’. Bij de meelopers wordt geprobeerd hen bij de gangmakers vandaan te krijgen om ze op het goede spoor terug te zetten. ,,Verder hebben we laatst voor het eerst het Parate Peloton van de ME ingeschakeld om een aantal verdachten aan te houden. Door hen te verhoren en de identiteit vast te leggen, halen we ze uit de anonimiteit.’’ Wat Nieumeijer wil voorkomen, is een kat-en-muisspel met de onruststokers. ,,Dan wordt het van hun kant een spelletje. Nee, we willen effectief toeslaan.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195