Volledig scherm
Jeroen Lenaers, nummer 2 op de CDA-lijst voor de Europese parlementsverkiezingen. © ANP

CDA en SP kritisch over EU-geld voor zuivelgiganten

Zowel CDA als SP vindt dat Brussel moet stoppen met het ongelimiteerde subsidiëren van multinationals. Dat zeggen ze in reactie op de 70.000 euro subsidie, die de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) krijgt.

De NZO bestaat uit dertien bedrijven (waaronder FrieslandCampina) en produceert jaarlijks voor 7,1 miljard euro aan zuivel.

,,Wij willen dat er een subsidie-plafond komt, een maximaal bedrag per bedrijf. Zo beperk je de mogelijkheden van grote bedrijven om subsidie weg te slurpen’’, beklemtoont Jeroen Lenaers, nummer 2 op de CDA-lijst voor de Europese parlementsverkiezingen. Hij zat de afgelopen 5 jaar al in het Europarlement. ,,Wij willen dat geld terecht komt bij familie- en gezinsbedrijven in de landbouw, die het keihard nodig hebben’’, betoogt Lenaers.

SP

,,Wij willen de Europese begroting minimaal te halveren’’, zegt lijsttrekker Arnout Hoekstra van de SP voor de Europese verkiezingen. ,,Het is idioot dat de EU ons belastinggeld uitgeeft aan het subsidiëren van grote bedrijven.‘’ 

Hij was daarvoor acht jaar wethouder financiën en wonen. ,,De EU moet weer een nuchter samenwerkingsverband worden voor vrede en vooruitgang. Geen speelbal van de lobby van de grote bedrijven, in dit geval van de zuivelindustrie. Het zijn deze grote bedrijven die nauwelijks belasting betalen en juist subsidie ontvangen. Voor de kleine ondernemer is het tegenovergestelde het geval. Dat is de wereld op zijn kop.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195