Volledig scherm
Het gemeentehuis van Bodegraven-Reeuwijk © Marlies Wessels

ChristenUnie Bodegraven zet Robin Borg uit fractie

De ChristenUnie in Bodegraven-Reeuwijk heeft Robin Borg uit de fractie gezet. Dit naar aanleiding van de onenigheid met burgemeester Christiaan van der Kamp tijdens de commissievergadering Bestuur & Financiën afgelopen woensdag. 

Quote

De burgemees­ter verwijt mij dat ik me niet aan de vergaderor­de hield, maar was zelf degene die dat niet deed door mijn betoog te onderbre­ken

Robin Borg

Van der Kamp beëindigde die vergadering, omdat Borg volhield dat de burgemeester die vergadering niet mocht voorzitten en om een nieuwe voorzitter vroeg. Borg ontving zaterdagochtend een e-mail van zijn partij met de mededeling dat hij de belangen van de ChristenUnie zou hebben geschaad.

Robin Borg laat weten teleurgesteld te zijn over de houding van zijn partij, maar vooral verbolgen te zijn over de rol van de burgemeester. ,,De burgemeester verwijt mij dat ik me niet aan de vergaderorde hield, maar was zelf degene die dat niet deed door mijn betoog te onderbreken. Volgens art.23 van het Reglement voor Orde mag een spreker niet in zijn betoog worden gestoord, tenzij iemand zich niet aan reglementen zou houden. Maar dat was niet het geval. Bovendien was ik pas vierenhalve minuut aan het woord, dus aan te lange spreektijd kan het ook niet gelegen hebben.” 

Borg hield zijn betoog over het Evertshuis. ,,De opzet was kennelijk mij over die zaak niet te lang te laten spreken. Er mankeert veel aan de financiën bij het Evertshuis. Het kost de burgers al jaren veel geld, maar daarover mag kennelijk niet te veel gezegd worden. En dat lijkt te lukken, want ik word via een politiek spelletje nu aan de kant geschoven."

Borg vervolgt: ,,De burgemeester is van huis uit jurist en hij weet uiteraard dat hij deze vergadering nooit had mogen voorzitten. Zelfs niet op speciaal verzoek. Dat was dan ook de reden waarom ik, op grond van artikel 82 van de gemeentewet, concludeerde dat de burgemeester, door mij het woord te ontnemen, sterk de indruk gaf niet onpartijdig te zijn. Overigens is de vraag of de burgemeester de vergadering zou mogen voorzitten vooraf nooit bij de leden van de commissie neergelegd.”

De fractie en het bestuur van de ChristenUnie bevestigen dat Borg geen deel meer uitmaakt van de fractie. ,,Het optreden van Robin Borg tijdens en na de vergadering past niet bij de ChristenUnie en hoe wij met elkaar als commissie en raad horen om te gaan. De fractie neemt hier afstand van en heeft inmiddels intern maatregelen genomen. Robin zal als commissielid niet meer het woord voeren namens de ChristenUnie. Het proces dat hierbij hoort, willen we zorgvuldig doorlopen en daarom doen wij daarover geen verdere mededelingen”, aldus CU-raadslid Els Oliwkiewicz.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195