Volledig scherm
De Lange Brug in Oud Ade. © Gemeente Kaag en Braassem

College kiest voor zakpaal in Lange Brug

Na lang getwijfeld te hebben kiest het college toch voor een 108.000 euro kostende 'zakpaal' in de Lange Brug in Oud Ade om lijnbussen en hulpdiensten door te laten. 

Als de raad voor dinsdag protesteert, dan ziet het college ervan af en kiest voor een nog duurdere oplossing: een pendeldienst tussen Oud Ade en Rijpwetering.

Zoals bekend vertoont de Lange Brug een gevaarlijke 'lappendeken van betonrot'. Om die reden was de brug geruime tijd afgesloten voor autoverkeer. Na herberekening van de constructie werd de brug toegankelijk gemaakt voor luxe auto's op één rijbaan, waarbij met verkeerslichten om en om over de brug gereden kan worden. Inmiddels is uit de herberekening ook gebleken dat buslijn 56 hersteld kan worden. Trekkers en vrachtauto's vormen echter nog steeds een te grote belasting. Om de brug geschikt te maken voor lijnbussen moet de huidige versmalling iets worden verbreed. 

Storingsrisico's 

Het college vreest dat dit zal leiden tot misbruik door zwaar verkeer. Daarom moet er zakpalen worden geïnstalleerd, die alleen door bussen en hulpvoertuigen in beweging kunnen worden gebracht. Een dergelijke installatie wordt 'pollersysteem' genoemd. Dit behelst twee beweegbare palen die in de grond kunnen wegzakken en overrijdbaar zijn. Ze worden aangestuurd met elektrische signalen en zijn voorzien van verkeerslichten. Het systeem heeft storingsrisico's. 

De pollerinstallatie zou binnen tien weken gerealiseerd kunnen worden. Tijdens de aanleg moet de Lange Brug enkele dagen volledig worden afgesloten. De gemeenteraad kan kiezen uit drie opties, namelijk niets doen, de Pollerinstallatie aanschaffen of kostbare pendeldiensten inzetten.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.