Volledig scherm
PREMIUM
Tara Riem helpt in Archeon bij de offerceremonie. Ze ging terug naar de tijd dat ze als Romeinse vrouw rondleidingen gaf in het themapark. © Peter Franken

‘De bekende geur (olijfolie, véél olijfolie) komt me al tegemoet zodra ik het badhuis inloop’

mijn vakantiebaanVerslaggevers van AD Groene Hart pakken voor één keer hun oude vakantiebaantje weer op. Zodra ik Archeon binnenloop, voelt het alsof ik nooit ben weggeweest. Toch is het al vier jaar geleden dat ik bij het Alphense thema-park werkte. Tweeënhalf jaar liep ik daar rond als Romeinse vrouw.

Verslaggevers van AD Groene Hart pakken voor één keer hun oude vakantiebaantje weer op

Mobieltje in het kluisje, haar in een vlecht, jurk aan en gaan. De bekende geur (olijfolie, véél olijfolie) komt me al tegemoet zodra ik het badhuis inloop. Hier masseren Romeinen de armen van bezoekers, met olijfolie en zand als scrub. Aan het eind even met wat takjes op de arm slaan voor de doorbloeding. Dat was altijd het leukste gedeelte van de rondleiding. Het is niets veranderd.

Al snel val ik weer in mijn oude rol. Gebouwen betreed ik met mijn rechtervoet eerst. De rechterkant (dextra) werd door de Romeinen gezien als de zuivere kant, de linkerkant (sinistra) als sinister. Bezoekers in het park begroet ik met ave (latijn voor gegroet)! Ik heb een goede dag uitgekozen om langs te komen. Het is de op één na warmste dag van het jaar tot nu toe en behoorlijk rustig in het park. Tijd genoeg om bij te kletsen met Ratna, mijn voormalig leidinggevende en coördinator van de Romeinse Tijd. Zij is meteen één van de weinige oud-collega's die ik tegenkom, verder zie ik alleen Dick en Rolf. Zij zijn allebei aan het warmlopen voor het gladiatorengevecht, later op de dag. Soms mis ik het werken bij Archeon best, besef ik terwijl ik op mijn blote voeten en in luchtige jurk door het park loop. Tijdens mijn studie journalistiek en de daarbij horende stages werkte ik in het weekend als Romein. Heerlijk vond ik het. Mijn mobiel ging om 10.00 uur uit en in de namiddag weer aan. Lekker rustig.