Volledig scherm
Willem Tijsterman (l) met zijn zoon bij het voormalige bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Nu is het weer van de familie. © Frank de Roo

De cirkel is rond: Tijsterman zwaait weer de scepter in het hele pand

Jarenlang was het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gehuisvest in de voormalige Stal en Stee van Restaurant Tijsterman aan de Nieuwkoopse Plassen. Nu zwaait de familie Tijsterman daar weer de scepter. 

Natuurmonumenten klopte bij Willem Tijsterman aan toen in november 2018 het bezoekerscentrum gesloten werd. Omdat er toch niet zoveel bezoekers kwamen als aanvankelijk gedacht, vroeg Natuurmonumenten hem de ruimte weer te gaan exploiteren die hij in 2007 voor het bezoekerscentrum had afgestaan. ,,Ik heb daar wel even over na moeten denken”, zegt Willem. Maar jongste zoon Mathijs had er wel oren naar.

Wie wat te vieren had in Nieuwkoop deed dat bij Tijsterman. Wie herinnert zich niet de feesten van meer dan honderd man in De Stal, met uitgebreide buffetten en een copieus toetjesbuffet van diverse ijssoorten, puddingen en taarten met vuurwerk? ,,Die oude tijd komt wel weer terug”, lacht Mathijs, ,,maar dan wel in een nieuw jasje.” Dat betekent dat niet alleen gemikt wordt op bruiloften en partijen, maar vooral ook op teambuildings bijeenkomsten en vergaderingen. ,,Wij denken aan bedrijven, maar ook aan overheidsinstellingen”, zegt Willem. Heidesessies kunnen wat hem en Mathijs betreft net zo goed ‘turfsessies’ heten, met een knipoog naar de tijd dat er nog turf gestoken werd in de Nieuwkoopse Plassen. Mathijs: ,,We noemen het ook niet meer De Stal, maar de nieuwe naam wordt De Deel; een plek waar gewerkt wordt.”

Drijvende kelder

De ruimte is verbouwd en ingericht met modern meubilair. De houten balken van de stal waren door Natuurmonumenten al vervangen door stalen balken. Ze zijn grijs geschilderd. Er staat een met hout betimmerde bar in, een mooie combinatie van oud en nieuw. In de ruimte erachter ligt een vergaderruimte voor kleinere groepjes. Aangrenzend is daar de drijvende kelder. Ooit een toeristische trekpleister en opgenomen in een dorpswandelroute. ,,Natuurmonumenten gebruikte het als opslagruimte”, zegt Willem. Deze kelder, die meeschommelt met het water van de Nieuwkoopse Plassen, is inmiddels weer ingericht als wijnkelder. ,,Mensen die hier gegeten hebben kunnen er weer een kijkje nemen en Mathijs heeft plannen voor proeverijen.”

Willem kijkt eens om zich heen in De Deel. ,,Deze ruimte leent zich natuurlijk ook goed voor muziekuitvoeringen”, denkt hij. ,,Dat kan zowel jazz als klassiek zijn.” Je zou kunnen zeggen dat de cirkel rond is, nu Tijsterman het hele pand weer in gebruik heeft genomen. ,,Ja”, zegt Mathijs, ,,of terug bij af.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195