Raadsleden en wethouders bellen vanuit huis voor de vergadering.
Volledig scherm
Raadsleden en wethouders bellen vanuit huis voor de vergadering. © Janet de Vos

De eerste digitale raadsvergadering van Nederland was vanavond hier

Als eerste gemeenteraad van Nederland vergadert de raad in Bodegraven-Reeuwijk woensdagavond volledig digitaal. Alleen de burgemeester en de griffier zijn aanwezig in de raadszaal, met ruime afstand tussen hen in. De raadsleden en wethouders nemen vanuit huis deel via Teams.

Burgemeester Christiaan van der Kamp geeft aan op deze manier ‘het goede voorbeeld te willen geven en verantwoordelijkheid te nemen. We willen de lokale democratie levend houden in tijden van crisis en daarom vergadert de raad digitaal'.

Ieder raadslid kan digitaal meepraten en stemmen, en publiek en pers kunnen de vergadering via een livestream bekijken. 

Omdat volgens de wet tijdens de raadsvergadering de helft plus één van de raadsleden fysiek aanwezig moet zijn en dat in dit geval niet zo is, moeten de besluiten de dag erna nog wel officieel worden bekrachtigd. 

Tweede vergadering

De burgemeester heeft daarom een tweede vergadering uitgeroepen voor donderdagavond. Daarvoor geldt zo'n quorum dan niet. De burgemeester, griffier en één raadslid nemen morgen deel aan die vergadering en bekrachtigen wat de raad vandaag digitaal heeft besloten.

Tijdens de vergadering werd er ook unaniem een motie aangenomen waarin de raad haar steun uitspreekt voor iedereen die het moeilijk heeft door de coronacrisis. Ook sprak ze haar dank uit aan iedereen die zich inzet voor de medemens.