Volledig scherm
PREMIUM
Joost Zwanenburg is een Alphense grafitti-artiest. Een van zijn kunstwerken "De Ijsvogel"is geplaatst op een electriciteitshuisje bij het Ashramcollege. © Peter Franken

De Rien Poortvliet van de graffiti-scene

interviewGraffiti-artiest Joost Zwanenburg, geboren in Bodegraven en getogen in Alphen, heeft elke dag werk. Vooral zijn vogels en andere dieren zijn veel gevraagd. Wie is deze Rien Poortvliet van de graffiti-scene? En wat heeft hij van Bob Ross geleerd?

 Of ik de nieuwe Rien Poortvliet ben? Dat lijkt mij helemaal geen schande. Pakweg vijf jaar geleden ben ik vogels gaan spuiten. Dat kwam omdat ik op tv een documentaire zag over Mondriaan. Hij is begonnen met heel realistische schilderijen. Die techniek vormde de basis voor zijn latere abstracte werk. Als ik me verder wilde ontwikkelen, moest ik ook de basistechniek onder de knie krijgen.

Ik begon te oefenen met realistische onderwerpen. Een zelfportret, foto's, plaatjes van internet. De eerste vogel was de Leeuwerikflat in Alphen. Die staat er niet meer. Het projectbureau Stadshart had nog wat geld over om de Lage Zijde op te vrolijken tijdens de periode van sloop en leegstand. Dat was gelijk ook de eerste echt grote muur die ik onder handen nam. Die flat was 15 meter hoog.