Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Dennis Captein © Julia Captein

‘De scheids een mongool noemen is toch geen rode kaart waard?’

ColumnDeze week belde Rik Winterink mij. De voorzitter van voetbalclub Koudekerk vertelde me dat de wedstrijd tussen onze recreatieve seniorenteams vorige week op vervelende wijze was geëindigd. 

Deze week in de column van Dennis Captein: vervelende dingen op het voetbalveld.

De scheidsrechter was na afloop uitgemaakt voor mongool, waarna hij de speler van Alphense Boys rood gaf. Rik vroeg zich terecht af wat wij daar als club aan gingen doen. Even later had ik die speler aan de lijn. ,,Heb jij de scheids een mongool genoemd?'' Na een korte stilte kwam de bevestiging: ,,Euh... ja, maar dat is toch geen rode kaart waard?'' Waarna hij zich afvroeg wat wij daar als club aan gingen doen.

Ik zuchtte diep, zoals ik als voorzitter van Alphense Boys wel vaker diep zucht. Een bloemlezing: Een grensrechter van Floreant wordt in zijn kraag gevat door drie Marokkaanse mannen, vaders van jonge spelertjes van Alphense Boys. Hij vraagt wat ik daaraan ga doen. ,,Ze stonden langs de lijn en spraken met zo'n typisch Marokkaanse-Nederlandse accent tegen elkaar. Dus zei ik: 'Ga terug naar je eigen land als je geen behoorlijk Nederlands kunt spreken.' Logisch toch?''