Volledig scherm
De Lange Brug in Oud Ade. © Gemeente Kaag en Braassem

De Vijfgatenbrug is 't slechtst van allemaal

Niet alleen de Lange Brug (Vijfgatenbrug) in Oud Ade verkeert in een zeer slechte staat, ook de naastgelegen fietsbrug en de brug in de Van Klaverweijdeweg over de Stingsloot in Hoogmade moeten worden vernieuwd.

Daarnaast verkeren nog zeven bruggen in een zodanig slechte staat dat de constructies nader moeten worden onderzocht. Dat schrijven b en w aan de raad.

Onderzoeken

Het gaat om bruggen in de Dorpsstraat in Leimuiden, de Leidseweg en hoek Leidseweg-Boekhorsterweg in Oud Ade, de Meerkreuk, Floraweg-Geestweg (2x), Onelplein en de hoek Langeweg /Noorderhemweg in Roelofarendsveen. De onderzoeken zijn al in gang gezet; de uitkomsten worden nog dit jaar verwacht.

Vooralsnog is de Lange Brug de enige die beperkt toegankelijk is. Omdat een deel van de wapening is verdwenen, mogen alleen gewone auto's en ambulances de brug gebruiken. De bus mag binnenkort weer over de brug na installatie van een zakpaal.

Vervangen

In de periode tot 2027 moet de gemeente minimaal 23 voetgangers- en autobruggen, damwandconstructies en steigers volledig vervangen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.