Demonstrant Extinction Rebellion ketent zich vast aan auto Cora van Nieuwenhuizen, minister 'via achterdeur vertrokken’

VideoMinister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kon tijdelijk Bodegraven niet meer uit. Een demonstrant had zich vastgeketend aan haar dienstauto. De burgemeester heeft inmiddels laten weten dat Van Nieuwenhuizen via de achterdeur van het gemeentehuis is vertrokken. De demonstrant heeft zich losgemaakt van de auto.

De minister was in het gemeentehuis om met wethouders, raadsleden en inwoners van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen en Nieuwkoop te praten over de overlast van laagvliegende vliegtuigen. 

Voor het gemeentehuis stonden enkele demonstranten. Na het overleg wilde de minister vertrekken, maar een demonstrant had zich vastgeketend aan haar dienstauto. Van Nieuwenhuizen ging terug het gemeentehuis in.

Krimp

Burgemeester Van der Kamp was ook aanwezig. Dit was een actie van de actiegroep Extinction Rebellion. Die wil geen groei maar krimp van de luchtvaart vanwege de klimaatcrisis. De vastgeketende actievoerder is Cor Mastwijk uit Vinkeveen, die aan de plassen woont en zelf hinder ondervindt van de vliegtuigen.

Wethouder Robert Smits zegt dat hij het betreurt het dat de positieve actie zo afloopt. 

Volledig scherm
De minister kan niet weg na het overleg in Bodegraven. © AD
Volledig scherm
Demonstranten bij het gemeentehuis in Bodegraven. © AD
Volledig scherm
Demonstranten gemeentehuis Bodegraven © AD