Volledig scherm
Columnist Dennis Captein © Julia Captein

Dennis Captein: straf ‘vuurwerkasocialen’ strenger

Het was een klein berichtje. Een beetje weggestopt, alsof het niet per se gelezen hoefde te worden. Het plekje verbaasde me, want ik vond het meer ruimte waard. Ook de wijze waarop het nieuws werd gebracht, deed mijn wenkbrauwen fronsen. Die had steviger mogen zijn. Nu werd het nogal zoetsappig gebracht.

Waar het over ging? Dat de gemeente Alphen vuurwerkvrije zones gaat instellen. Natuur- en dierrijke plekken worden ontzien. Tenminste, als de vuurwerkfanaten willen meewerken. Want wie zich toch gaat uitleven in onder andere het Bospark en het Zegerslootgebied komt er zonder straf vanaf. De gemeente heeft namelijk te weinig capaciteit om te handhaven.

Ik las het en vond het halfbakken. Slappe hap. Ik begrijp dat je tijdens oud en nieuw niet op elke hoek van de straat een agent kunt zetten, maar de wijze waarop onze burgemeester het bracht, leek meer op een smeekbede dan op een daadkrachtige maatregel. Liesbeth Spies werd als volgt geciteerd: ,,Ik verzoek mensen om rekening te houden met de dieren."

Hardere sancties

Het is volstrekt logisch dat er geen vuurwerk wordt afgestoken in de buurt van dierenasiels, maneges, Avifauna en alle bos- en natuuromgevingen. Dat vind ik al jaren en ik heb het gevoel dat ik steeds meer medestanders krijg. Echter, los van het feit dat het instellen van vuurwerkvrije zones nutteloos is zonder sancties, begint het verhaal met een goede communicatie: je maakt elke Alphenaar duidelijk welke gebieden vuurwerkloos blijven. Hoe? Via social media, kranten, websites en gooi er gerust een SIRE-achtige reclamecampagne tegenaan. En wie toch een rotje afsteekt waar dat niet mag, moet naar Bureau Halt, betaalt een boete en/of voert een taakstraf uit. Iets met dieren bijvoorbeeld.

Die vuurwerkasocialen schieten voor een vermogen aan bommen en granaten de lucht in, al moeten ze er een maand droog brood voor vreten. Voor die mensen is vuurwerk zó heilig, het interesseert hen geen moer dat er ogen, dieren, auto's en gebouwen sneuvelen. Die mensen stop je niet zo maar. Die stop je alleen als zij vrees hebben voor de consequenties. Dus is de poldermissie van de burgemeester gedoemd te mislukken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195