Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Deze gemeente heeft de meeste overmatige drinkers van het Groene Hart

De gemeente Nieuwkoop heeft met 12 procent de meeste overmatige drinkers van het Groene Hart. Dat blijkt uit onderzoek van afkickkliniekwijzer.nl. Die maakte hiervoor gebruik van data van het CBS en het RIVM

Overmatige drinkers zijn mannen die meer dan 21 glazen per week nuttigen en vrouwen die meer dan 14 glazen per week drinken. Kaag en Braassem is met 11 procent een goede tweede. Oudewater staat in het Groene Hart met een percentage van 10 procent op plek 3. De Ronde Venen staat met 9 procent op de vierde plek.

Zware

In Gouda en Waddinxveen is het percentage overmatige drinkers 5 procent. In Alphen en Woerden zeven procent. Gemiddeld drinkt 1 op de 11 overmatig veel alcohol, heeft afkickkliniekwijzer.nl becijferd.

Nieuwkoop heeft met 17 procent ook de meeste zware drinkers in de provincie Zuid-Holland. Mannen zijn zware drinker als ze eens per week zes of meer glazen drinken en vrouwen bij eens per week vier of meer glazen. Het onderzoek van afkickkliniekwijzer.nl geeft geen verklaring voor het alcoholgebruik.

Kustgemeentes

Overmatig drankgebruik concentreert zich volgens het onderzoek vooral in ‘rijke’ (kust)gemeentes zoals Bergen, Bloemendaal, Laren (NH) en Noordwijk. Van de twaalf Nederlandse provincies is Noord-Holland koploper.

In de gemeentes Arnhem (Gld), Dronten (FL), Hardinxveld-Giessendam (ZH) en Kapelle (ZL) drinkt slechts 3 procent van de volwassenen substantieel meer dan de maatschappelijke norm (geen alcohol of maximaal 1 glas per dag).

Flevoland is met een percentage overmatige drinkers van 5 de meest sobere provincie van Nederland.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195