Fotografe Joanna Blankenburgh maakt portretfoto's van de familie Hoogendoorn, veilig achter het raam.
Volledig scherm
Fotografe Joanna Blankenburgh maakt portretfoto's van de familie Hoogendoorn, veilig achter het raam. © Marnix Schmidt

Deze ondernemers laten het er niet bij zitten en gaan op creatieve wijze om met de 1,5 meter

De coronacrisis raakt ondernemers keihard. Met name in de horeca is de pijn voelbaar, waar de deuren sinds 15 maart gesloten zijn. Sommige ondernemers gaan niet bij de pakken neerzitten en grijpen deze periode juist aan om zichzelf opnieuw uit te vinden of weten op creatieve wijze toch door te blijven draaien. Laat je inspireren en lees hier alle verhalen van creatieve ondernemers -én burgers- uit het Groene Hart!

Youtuber OnneDi

Ook Dionne Slagter, een van de popu­lair­ste YouTube-sterren, is aan huis gekluisterd door het coronavirus. Lastig voor iemand die zich doorgaans juist onder de mensen begeeft. Hoe maakt de influencer toch interessante YouTube-video’s?

Ondanks de coronacrisis blijft ze scoren met haar video’s: dat lukt OnneDi, een van de meest populaire Nederlandse influencers, gewoon vanuit haar woning in Woerden. De afgelopen weken haalde zij ongeveer 150.000 views per video binnen. Hoe? Volgers konden haar ‘thuisblijfdag’ bepalen of zagen haar nieuwe kleding passen.

Lees hier meer!

Een meet & greet met een fan, zoals hier met Caithlyn Nap, mag Dionne voorlopig nog niet doen vanwege de 1,5 meter afstand.
Volledig scherm
Een meet & greet met een fan, zoals hier met Caithlyn Nap, mag Dionne voorlopig nog niet doen vanwege de 1,5 meter afstand. © Rianne den Balvert

Themarestaurant

Waan je in Tokio of kijk uit op de Middellandse zee. Lekker weg in eigen restaurant: horecaondernemer Michiel Boon uit Schoonhoven bouwt, zodra de horeca weer geleidelijk open mag, zijn zaak om tot wat wel eens het eerste themakamer-restaurant ter wereld kan zijn. Compleet met boardingpas, vliegtuigstoelen, souvenirtjes en een ansichtkaart vanaf een zonnige ‘vakantiebestemming’.

Boon wil dat voor elkaar krijgen door langs de wanden van zijn zaak aan de Haven in Schoonhoven acht kamertjes te bouwen. Hét idee van zijn hand is gebaseerd op privécabines in een Japanse karaokebar.

Lees hier meer!

Eigenaar Michiel Boon van restaurant Lekkerrr uit Schoonhoven en interieurontwerper Marloes Boele van Mdesigns uit Schoonhoven hebben 'Cocoon Dining' bedacht waarbij klanten straks in buitenlandse sferen maar
geheel afgeschermd in een soort cabine kunnen dineren.
Volledig scherm
Eigenaar Michiel Boon van restaurant Lekkerrr uit Schoonhoven en interieurontwerper Marloes Boele van Mdesigns uit Schoonhoven hebben 'Cocoon Dining' bedacht waarbij klanten straks in buitenlandse sferen maar geheel afgeschermd in een soort cabine kunnen dineren. © Stephan Tellier

Restaurant bakt biefstukje op je stoep

,,Als gasten niet naar ons restaurant mogen komen, komen wij gewoon naar onze gasten.” Dat is het motto van het Rechthuis On Tour. Met een foodtruck rijden de koks van café Het Rechthuis in Mijdrecht de straat in en bereiden de gerechten voor de deur. Na afloop halen ze zelfs de vuile vaat weer op.

,,Met bezorging kunnen wij niet de kwaliteit bieden waar we voor staan. We moesten dus op zoek naar een andere oplossing nu ons restaurant gesloten is vanwege de coronacrisis’’, zegt eigenaar Frank Tulp. 

Lees hier meer!

Frank Tulp, Mitchel van Diemen, Gerrit Verweij van Het Rechthuis.
Volledig scherm
Frank Tulp, Mitchel van Diemen, Gerrit Verweij van Het Rechthuis. © Marlies Wessels

Fotoshoot achter het raam

Fotografe Joanna Blankenburgh uit Montfoort boort een nieuwe dienst aan: raamfotografie voor baby’s. Zo kun je je pasgeborene op de veilige manier toch op de foto zetten. Blankenburgh zag als freelance fotografe – gespecialiseerd in familieportretten, newborn­shoots, zwangerschapsfotografie en bruiloften – haar werk volledig stilvallen toen de coronacrisis uitbrak en de strenge maatregelen rondom social distancing werden getroffen.

Lees hier meer!

Fotografe Joanna Blankenburgh maakt portretfoto's van de familie Hoogendoorn.
Volledig scherm
Fotografe Joanna Blankenburgh maakt portretfoto's van de familie Hoogendoorn. © Marnix Schmidt

Ontmoetingshok

Na weken eenzaamheid kunnen bewoners in het Linschotense woon-zorgcentrum De Lindewaard weer visite ontvangen. Achter het veilige plexiglas dat door een groep inwoners van het dorp zelf is geïnstalleerd. Familieleden kunnen niet wachten. ,,Het rooster van de komende dagen zit al vol.’’ 

,,Ha Cor! Dat is lang geleden! Fijn hè?’’, klinkt het enthousiast uit mond van Ada de Kat (68) tegen haar oudste zus Corrie Baelde (81). Ze raken het plexiglas aan op dezelfde plek. ,,Ja! Wat denk je! Heel fijn!’’, zegt Corrie blij tijdens de allereerste ontmoeting sinds zes weken. 

Lees hier meer!

Ada de Kat (68) haar haar zus Corrie Baelde (81) weer zien, maar wel veilig achter het plexiglas.
Volledig scherm
Ada de Kat (68) haar haar zus Corrie Baelde (81) weer zien, maar wel veilig achter het plexiglas. © Rianne den Balvert

Juf scoort YouTube-hit

De Goudse juf Jedidja Been (26) scoort een grote hit op YouTube met het nummer Dat de school dicht is, op de melodie van Als het avond is van Suzan & Freek. Het coronalied is inmiddels al meer dan 260.000 keer bekeken.

Jedidja: ,,Het nummer is een bemoediging voor alle kinderen, ouders en onderwijscollega’s die in deze bizarre situatie zo hard werken om het thuisonderwijs te realiseren. Het blijkt voor iedereen heel herkenbaar, vandaar waarschijnlijk dat het zo’n grote hit is. We zijn er aangenaam door verrast.”

Bekijk hier de YouTube-hit! van juf Jedidja!

Juf Jedidja Been (26), leerkracht op de Julianaschool heeft een hit op Youtube.
Volledig scherm
Juf Jedidja Been (26), leerkracht op de Julianaschool heeft een hit op Youtube. © Sandra Zeilstra

Orgel op bestelling

Hij behoorde zo ongeveer tot het straatmeubilair van de Markt in Gouda, maar orgelman Adrie Vergeer (68) vertoont zich daar vanwege het coronavirus even niet meer. Hij heeft een alternatief bedacht: spelen op bestelling bij ouderen voor de deur.

,,Dit is heel dankbaar en leuk werk”, zegt Adrie Vergeer. Op het moment zijn deze draaiorgelconcertjes op bestelling zijn enige inkomsten; hij heeft er een paar per week.

Lees hier meer!

Orgelman Adrie Vergeer speelt op verzoek bij ouderen voor de deur.
Volledig scherm
Orgelman Adrie Vergeer speelt op verzoek bij ouderen voor de deur. © Frank de Roo

Zo kan het ook!

Het taxi- en touringbedrijf Van der Laan uit Nieuwkoop is keihard getroffen door de coronacrisis. Van de 120 voertuigen staan er 110 stil. Van de 140 medewerkers zitten er 120 gedwongen thuis. Desondanks zit eigenaar John van der Laan niet bij de pakken neer.

Hij vroeg zijn medewerkers wat ze allemaal kunnen om ze zo aan het werk te houden. En, ontdekte hij tevens tot zijn grote verrassing, sommige chauffeurs hebben onbekende kwaliteiten.

Lees hier meer!

Taxibedrijf van der Laan. Directeur John van der Laan, chauffeurs Shirley de Roos werkt de website bij en Charles de Roos schildert het pand.
Volledig scherm
Taxibedrijf van der Laan. Directeur John van der Laan, chauffeurs Shirley de Roos werkt de website bij en Charles de Roos schildert het pand. © Pim Mul

1,5 metermaatschappij

Verplichte looproutes en geen pauzes in de Goudse Schouwburg, een bezoekersmaximum voor Avifauna en één zwemmer per baan in het Woerdense Batensteinbad? Voor een anderhalvemeter-maatschappij in het Groene Hart is theoretisch van alles mogelijk, maar de praktijk is behoorlijk ingewikkeld.

Tineke Maas, directeur van de Goudse Schouwburg, John de Hoon van vogelpark Avifauna, Hester van Beek van bibliotheek Rijn en Venen, Marieke Lejeune van de Heksenwaag, voorzitter Jac Eekhof van WoerdenSport en Lennart van Gastel van de Goudse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland denken hardop na over deze anderhalvemeter-maatschappij.

Lees hier meer!

Dubbelgangers André van Duin en Corrie van Gorp doen ludieke actie bij winkelcentrum Herenhof rond 1,5 meter afstand.
Volledig scherm
Dubbelgangers André van Duin en Corrie van Gorp doen ludieke actie bij winkelcentrum Herenhof rond 1,5 meter afstand. © Frank de Roo

Felicitatiestoet

Felicitatiestoeten zijn in opmars. Familie en vrienden stappen massaal in de auto om als felicitatiestoet kort en krachtig langs te rijden. Het lijkt de meest legale manier van samenscholing te zijn in coronatijden. Maar wie zo’n stoet wil organiseren, moet zich aan een aantal voorschriften houden.

Lees hier meer over de regels rond felicitatiestoeten! 

Gerjon en Krista de Graaf worden op hun huwelijksdag verrast door voorbijrijdende vrienden en familie.
Volledig scherm
Gerjon en Krista de Graaf worden op hun huwelijksdag verrast door voorbijrijdende vrienden en familie. © Marnix Schmidt

Buuf & Buuf

Zodra de lockdown voorbij is, moet de entree van de Goudse binnenstad verlost zijn van plastic troep en vol staan met bloemen. Dat streven hebben de Goudse ondernemers en buurvrouwen Denise van Gastel en Femke van Munster, die samen het project ‘Buuf & Buuf’ zijn begonnen. Van Gastel runt woonwinkel De Bokkesprong en Van Munster is een van de oprichters van de Cheese Experience.

Niet alleen streven zij ernaar de binnenstad opgeruimd en schoon te krijgen, ze bieden ook een helpende hand aan bedrijven die het door de crisis juist erg druk hebben.

Lees hier meer over Buuf & Buuf!

Goudse ondernemers Femke van Munster van de Cheese Experience en Denise van Gastel van de Bokkesprong, ook wel Buuf & Buuf.
Volledig scherm
Goudse ondernemers Femke van Munster van de Cheese Experience en Denise van Gastel van de Bokkesprong, ook wel Buuf & Buuf. © Sandra Zeilstra

1,5 meter in restaurant

De horeca klaagt steen en been over de anderhalve meter-regel van de overheid vanwege de uitbraak van het coronavirus. Willem de Jong, uitbater van restaurant Het Smaakhuis in Moordrecht niet. Hij verbouwde zijn zaak en denkt ondanks die regel rendabel verder te kunnen. ,,Ik wil laten zien dat het wel degelijk kan, een horecazaak openhouden ondanks de anderhalve meter afstand die er tussen gasten en personeel moet zijn.”

Lees hier meer!

Willem de Jong heeft zijn restaurant Het Smaakhuis in Moordrecht coronaproof gemaakt. Zo staan de tafels ver uit elkaar en mag er maar één persoon tegelijk naar de wc.
Volledig scherm
Willem de Jong heeft zijn restaurant Het Smaakhuis in Moordrecht coronaproof gemaakt. Zo staan de tafels ver uit elkaar en mag er maar één persoon tegelijk naar de wc. © Frank de Roo

Portret in deuropening

Troostfoto’s noemt beroepsfotograaf Ton Bennemeer (59) uit Waddinxveen ze: portretten van thuisblijvers bij hun voordeur. Op zijn Facebookpagina zet fotograaf Ton Bennemeer uit Waddinxveen elke dag foto’s in zwart-wit of kleur van gezinnen en families die in deze coronatijd aan huis zijn gekluisterd en er met elkaar het beste van proberen te maken. ,,Deurposten zijn voor mij een passe-partout, een natuurlijke fotolijst. Ze vertellen het verhaal van de mensen die er wonen.’’

Lees hier meer!

Fotograaf Ton Bennemeer.
Volledig scherm
Fotograaf Ton Bennemeer. © Ton Bennemeer

Makelaars

Bezichtigen tijdens de coronacrisis? Klanten van de Alphense aankoopmakelaar Monique Wolvers hebben deze week hun eerste ‘virtuele tour’ gekregen. ,,Verkopers lieten via WhatsApp-livevideo het huis zien”, zegt ze. ,,Er werden tijdens de tour vragen gesteld, zoals: hoe veel aardlekschakelaars zitten er achter die boekenkast?”

Lees hier meer!

Makelaar Monique Wolfers
Volledig scherm
Makelaar Monique Wolfers © Peter Franken

Nieuw bedrijf beginnen

Terwijl veel bedrijven grote moeite hebben om in deze tijd het hoofd boven water te houden, zijn er ook ondernemers die zich niet laten weerhouden om juist nu te starten. Mirjam van Gool uit Hazerswoude-Dorp bijvoorbeeld, ziet brood in een paardendekenwasserij. Al had ze zich het begin anders voorgesteld. ,,Toen de crisis losbarstte, wankelde ik wel even twee of drie dagen. Ik dacht: oh jee, en nu?”

Lees hier meer!

Mirjam van Gool is met een paardendekenwasserij gestart
Volledig scherm
Mirjam van Gool is met een paardendekenwasserij gestart © Merel Klijzing

Iftar thuisbezorgd

De ramadan is al een paar dagen onderweg. De Alphense moskee El-Fath bezorgt dagelijks tientallen maaltijden bij mensen die het niet zo breed hebben en zonder corona na zonsondergang in de moskee zouden eten. 

Lees hier meer!

Mohammedi Yachou brengt Iftar maaltijden rond tijdens de ramadan in Alphen.
Volledig scherm
Mohammedi Yachou brengt Iftar maaltijden rond tijdens de ramadan in Alphen. © Josh Walet

Eenrichtingsverkeer supermarkt

Eenrichtingsverkeer in de supermarkt: Jumbo Ten Brink in Alphen voert het in om de anderhalve meter afstand tussen klanten beter te bewaren. Hoe is het om zo boodschappen te doen? AD nam de proef op de som. 

Lees hier hoe verslaggever Terence Garnier boodschappen doet.

AD verslagever Terence Garnier test het eenrichtingspad in de Jumbo in de Herenhof in Alphen aan den Rijn.
Volledig scherm
AD verslagever Terence Garnier test het eenrichtingspad in de Jumbo in de Herenhof in Alphen aan den Rijn. © Josh Walet

360 graden tour

Amateurhistoricus Henk Butink en fotograaf Bas Reichgelt hebben samen een virtuele rondleiding door de Johannes de Doperkerk in Mijdrecht gemaakt. De 360 gradenfoto’s zijn voorzien van vele anekdotes. Bijvoorbeeld hoe het koffiebusje van Buisman op een van de raamschilderingen terechtkwam.

Wie de rondleiding opent, kan van boven naar beneden en van links naar rechts door de kerk scrollen. Alles is door Bas Reichgelt kraakhelder in beeld gebracht: de kerkbanken, het orgel, het koor en de gebrandschilderde ramen. Op vele punten staat een I aangegeven; voor meer informatie.

Lees hier meer!

Bas Reichgelt en Han Butink (rechts) hebben een virtuele rondleiding door de Johannes de Doperkerk gemaakt.
Volledig scherm
Bas Reichgelt en Han Butink (rechts) hebben een virtuele rondleiding door de Johannes de Doperkerk gemaakt. © Marnix Schmidt