Volledig scherm
Fay (6) springt naar juf Silvana. © Peter Franken

'Dit is een traditie waar iedereen naar uitkijkt'

Morgen begint voor basisscholieren de zomervakantie. De laatste week is altijd hectisch: de schoolmusical, opruimen en regelen wie straks plantjes en dieren verzorgt. AD Groene Hart telt af. Vandaag: alvast wennen aan je nieuwe klas.

Bedirhan Arslan (10) 'vliegt' door de aula van de Alphense basisschool De Jenaplaneet. Na zijn afzet op de trampoline geeft hij, voordat hij op twee groene matten landt, juf Rianne van Rij van groep 6 een high five. Alle kinderen in de aula zingen: Dit is de start van een nieuw begin. Je mag springen, heb je zin? Spring naar je groep en onthoudt wie je vangt. Dat is je juf, die je graag ontvangt.

Quote

Spannend, maar ik denk dat ik snel nieuwe vriendjes maak

Bedirhan

De sprong markeert voor Bedirhan de overstap naar de bovenbouw. Vandaag zit hij al bij kinderen met wie hij na de zomer een lokaal deelt. ,,Spannend, maar ik denk dat ik snel nieuwe vriendjes maak.''

Fay Schaaf (6) gaat naar groep 3. Ze vond het springen niet eng. ,,We hebben thuis een trampoline.'' Ze heeft zin in vakantie, de nieuwe klas daarna is wel een beetje spannend. ,,Maar ik ken de meeste gezichten al, van het trakteren toen ik jarig was.''

De Jenaplaneet is een jenaplanschool. ,,Daarbij hoort dat we de overstap van onder- naar middenbouw of van midden- naar bovenbouw vieren. Daarvoor hebben we jaren terug het trampolinespringen en het lied bedacht. Het is een traditie geworden waar iedereen naar uitkijkt'', zegt schooldirectrice Annemieke de Boer. Ze zwaait zelf, na twaalf jaar, ook af. Als laatste neemt ze ook even de trampoline. Vlak voor haar sprong trekt ze haar schoenen, met flinke hakken, uit.

De laatste schoolweek zit vol rituelen, aldus De Boer. Morgen is de afsluiting, met onder meer een high tea. Daar lijken de kinderen nog niet naar te snakken. Ze vinden het springen veel te leuk. Eén meisje maakt na haar jump een buiging voor de bomvolle aula.