Volledig scherm
© Josh Walet

Dode Poolse man in Bodegraven mogelijk slachtoffer van misdrijf

UpdateDe dode Poolse man die vanmiddag is gevonden in een woning aan de Weeshuisbaan in Bodegraven, is mogelijk slachtoffer van een misdrijf. ,,De politie heeft tegen mij gezegd dat die man niet door een natuurlijke oorzaak om het leven is gekomen'', meldt een omwonende.

De politie heeft tot nu toe alleen bekend gemaakt dat er een lichaam in de woning vlakbij het Raadhuisplein is gevonden. Forensisch experts hebben de gehele middag onderzoek gedaan in de woning. Er was veel politie op de been. Een ruime cirkel rondom de (boven)woning is afgezet met roodwitte linten. Het lijk was aan het begin van de avond nog niet uit de woning gehaald.

Omwonenden melden dat rond het middaguur eerst een ambulance kwam en daarna steeds meer politie. Niemand zegt iets te weten over wat er in de woning is gebeurd. Wel zeggen meerdere mensen dat het in de nacht van vrijdag op zaterdag erg rumoerig was in het complex waar de dode man is gevonden. Het gaat om een plek tussen Raadhuisplein en Kerkstraat, achter een pizzeria en eethuis/café Kobalt. De eigenaar (Van Os) van het pand waarin die laatste horecagelegenheid gehuisvest is, zou de eigenaar zijn van de woningen waar meerdere Polen zijn ondergebracht. ,,Hij is er niet, want hij moest een verklaring afleggen op het politiebureau in Gouda'', meldt een bekende.

Onrustig

Quote

Dit is de derde dode in Bodegraven in korte tijd. Het begint hier op Amsterdam te lijken

Ondernemer aan Kerkstraat

Navraag bij omwonenden en ondernemers in de buurt van de woning aan de Weeshuisbaan leert dat het er vooral in de weekenden onrustig kan zijn. ,,Vannacht was het niet minder erg dan andere keren'', zegt iemand die tegenover het huis woont waarin de dode Pool is gevonden. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaf vorig jaar aan af te willen van overlast die zou worden veroorzaakt door groepen Polen die in het centrum wonen. Alles bij elkaar zouden er wel 400 tot 1000 Polen in de gemeente wonen, onder meer in 'Polenhotels'.

Een Pool die vlakbij de overleden man woont, is niet verbaasd dat er mogelijk een misdrijf is gepleegd. ,,Doordeweeks is iedereen hard aan het werk, maar in het weekeinde beginnen er nogal wat te drinken, ontstaat er ruzie en dan kan het fout gaan.'' De man wil zijn naam niet noemen. ,,Ik wil geen ruzie met mijn landgenoten.''

Schrikken

,,Die man was vast een klant van mij'', zegt een ondernemer aan de Kerkstraat, die ook liever anoniem blijft. ,,Ik schrik hier wel van. Dit is de derde dode in Bodegraven in korte tijd. Het begint hier op Amsterdam te lijken.''

De man doelt op het overlijden van een bewoonster van de Trompstraat eerder dit jaar. Zij is waarschijnlijk vermoord door haar partner. De man moet nog voor de rechter komen. Onlangs is een Bodegraver tot acht jaar cel veroordeeld omdat hij in juni 2017 zijn schoonvader wurgde met een hondenriem. De man overleed. Familieleden leverden hem met een busje af bij het politiebureau in Gouda.

De meeste Polen die aan of vlakbij de Weeshuisbaan wonen, zeggen niet te weten wat er is gebeurd, zeggen dat ze alleen Pools spreken of willen helemaal niet praten.

Een ondernemer vlakbij de plek waar de dode is gevonden, zegt weinig last te hebben van de Polen in zijn buurt. ,,Ik heb geen idee wat er is gebeurd, maar schrik er wel van. Dit verwacht je niet in ons dorpie.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Volledig scherm
Een team van rechercheurs doet, onder leiding van een officier van justitie, onderzoek naar het overlijden van de man. Een ruime cirkel rondom de (boven)woning is afgezet. © Josh Walet