Donkey Kong Jr. verdrijft Mario bij knusse WK-start

VideoIn een donkere ruimte strijden spelers op oude tv-schermen met weinig pixels om wie het snelst z'n figuurtje laat finishen. Dit is het WK Super Mario Kart.

Het ruikt naar bier en zweet in het pand aan de Raadhuisstraat als Sophie Jarmouni - kort zwart haar, de Belgische vlag dragend als een cape - de deelnemers één voor één naar voren roept. Vogels van totaal verschillende pluimage, uit elf landen, draven op. Een Noorse metalfanaat, een Zwitserse nerd, een Amerikaanse spierbundel en een Spaanse man die door kan voor ober - maar ook als taxichauffeur. Fransen zijn zwaar in de meerderheid.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Opperste concentratie bij het WK Mario Kart op de Nintendo in Alphen. © Frank de Roo

Van buiten, in een wat verlaten Raadhuisstraat, is niet te zien dat er hier een wereldkampioenschap wordt verreden. Binnen lijkt het in eerste instantie ook meer op een gezellige bijeenkomst dan een toernooi. Er heerst een beetje een ons-kent-ons-gevoel. Deelnemers verwonderen zich, terwijl ze hun controllers om de nek hebben hangen en bier of wijn drinken ('drinking is part of the fun'), over het feit dat het toernooi na zestien keren in diverse plaatsjes in Frankrijk voor het eerst in het buitenland wordt gehouden. Veelvuldig was een zaaltje in La Suze-sur-Sarthe, een drieduizend inwoners tellend dorp vlakbij het autosportgekke Le Mans, het decor.

Blokkerig

Een bar in de speelruimte, dat is nieuw, zegt Guillaume Leviach (32) uit Reims. Hij is manager van de 'community', de gemeenschap rondom de trouwe groep deelnemers. ,,Het lukt in Frankrijk nergens om een zaal te huren in een stad als deze waar je zes euro voor twee biertjes betaalt. En wat ook nieuw is nu, is dat we voor het eerst live streamen, zodat iedereen mee kan kijken."

Quote

Bowser en Donkey Kong zijn de snelsten, maar die zijn weer wat minder goed in accelere­ren en sturen

Guillaume Leviach

De spontane Belgische, pratend in afwisselend Frans en Engels, heeft de 46 deelnemers opgedeeld in duo's. Niet veel later heeft de joligheid en chaos plaatsgemaakt voor op-per-ste concentratie. Het is tijd voor het eerste onderdeel: de Time Trial. Daarin leggen de deelnemers - velen kozen voor snelheidsduivels Donkey Kong Jr. of Bowser als hun troeven - alle levels individueel af. Het is een beetje alsof elke etappe in de Tour de France een tijdrit is. De deelnemers die hoofdrolspeler Mario kozen - de Italiaanse loodgieter - zijn op één hand te tellen. Ook zijn makker Luigi is maar op weinig schermen in een kart te bewonderen. ,,Bowser en Donkey Kong zijn de snelsten, maar die zijn weer wat minder goed in accelereren en sturen", verklaart Leviach.

Livestream

De muziek gaat uit, uit elke televisie komen dezelfde geluidjes. Spelers kijken met grote ogen naar de 23 schermen. Het blokkerige Super Nintendo-spel uit 1992 (het spel is ouder dan de meeste deelnemers) telt immers ongeveer evenveel pixels als het aantal deelnemers van dit toernooi. Ook de televisieschermen zijn oud: die enorme toeters voeren de boventoon, flatscreens zijn schaars in de donkere arena.

Zo'n vijftig mensen kijken naar de livestream. Toeschouwers zijn er amper. Er zitten een paar mensen aan de bar, waar mede-oprichter van de arena, Marcel Petit, biertjes tapt. Achter hem is op vier schermen autosport te zien - het brein raakt gedesoriënteerd naast al dat fictieve scheurgeweld.

Het WK Super Mario Kart duurt nog tot en met zaterdag. Vandaag (woensdag) wordt de discipline Battle Mode verreden. Daarin strijden twee deelnemers tegen elkaar op een parcours met het doel elkaar uit te schakelen door middel van wapens. Aan het einde van de dag is de winnaar van dit onderdeel bekend. Donderdag is het tijd voor het Match Race-onderdeel: het klassieke één-tegen-één-sprintduel.

Vrijdag staat de Grand Prix 150cc op de rol. Daarin gaan de karts nog sneller dan gebruikelijk. Dit toernooi kent dus vier winnaars.

Zaterdag wordt het wereldkampioenschap afgesloten met een ceremonie en worden de prijzen aan de winnaars uitgedeeld.