Volledig scherm
Boskoopse hefbrug. Archiefbeeld © Peter Franken

Dorpsraad: automatiseer systeem voor hulpdiensten die over Boskoopse hefbrug moeten rijden

Het is van de zotte dat er nog geen geautomatiseerd systeem bestaat om hulpdiensten snel over de Boskoopse hefbrug te laten rijden, vinden zowel de Dorpsraad Boskoop als WKB-raadslid Peter Bontekoe. Laatstgenoemde trekt erover aan de bel bij het Haagse provinciehuis én het Alphense college.

Onlangs stond een ambulance met sirene en alarmlichten zeker drie tot vier minuten stil voor de hefbrug in Boskoop omdat er plezierbootjes voorbijkwamen over de Gouwe, zo signaleerde een lezer van AD in een ingezonden brief.

Quote

Het is de zoveelste keer dat dit gebeurt

Peter Bontekoe

Ambulances die over de hefbrug moeten, dienen zich aan te melden bij bedieningscentrum Steekterpoort in Alphen. Dat zorgt er dan voor dat de brug omlaag is zodra zij moeten passeren.

,,Ik begreep dat dat nu niet is gedaan. Eigenlijk is het van de gekke dat daardoor een brug niet naar beneden gaat voor een ambulance met spoed. Sowieso is het bizar dat een ambulance zich moet aanmelden’’, zegt Ria de Groot, voorzitter van Dorpsraad Boskoop. ,,Maar het protocol is vrij statisch, denk ik.”

De Groot krijgt bijval van Peter Bontekoe, gemeenteraadslid van Wijken- en Kernenbelangen (WKB) in Alphen. De Boskoopse salixkweker strijdt al jaren tegen files en oponthoud rond de brug en was ook betrokken bij petities die de provincie Zuid-Holland tot actie moesten manen. ,,Het is de zoveelste keer dat dit gebeurt’’, zegt hij. ,,Chauffeurs vergeten zich vaak aan te melden.”

Data

Toch richt hij zijn pijlen vooral op de provincie. Bontekoe vindt het ‘iets van tweehonderd jaar terug’ dat een hulpdienst zich nog moet aanmelden bij het bedieningscentrum. ,,Steekterpoort moet weten waar de ambulance vandaan komt en waar die naartoe gaat. Ze hebben tegenwoordig allemaal zo’n transponder of gps-tracker.” Het bedieningscentrum moet die data hebben, vindt Bontekoe. ,,Zo zijn ze continu op de hoogte.”

Wacht een ambulance te lang voor de brug, dan worden de wettelijk vastgelegde maximale aanrijtijden overschreden. Bontekoe wil van het Alphense college weten of ze hiervan op de hoogte zijn. 

Ook wil hij van de provincie Zuid-Holland, eigenaar van de bruggen en Steekterpoort, weten of zo’n geautomatiseerd systeem tot de mogelijkheden behoort. Alphen, trek hierin samen op met de provincie, is daarom zijn boodschap.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195