Volledig scherm
En dan heb je al dat organisatorische werk gedaan en dan is je grote idool on stage in Alphen. Van links naar rechts: Lenne Huisman, Peter Hammill en David Verheul © Peter Franken

Droom komt uit voor Lenne Huisman van Serious Music Alphen

Voor Lenne Huisman is het een bijzondere dag. De Alphenaar is met stadgenoot Hans van Oosten de drijvende kracht achter Serious Music Alphen, dat al jaren maandelijks een concert organiseert in het Parktheater. Beide mannen zijn van de progressieve rock. Van Oosten haalde eerder al zijn helden van Wishbone Ash naar Alphen, voor Huisman stond Peter Hammill bovenaan het verlanglijstje. Na jaren is het eindelijk gelukt hem te strikken.

Quote

Hammill deed nooit concessies en hield vast aan de symfoni­sche rock

Lenne Huisman

Dinsdagmiddag rond 16.30 uur kwam Hammill aan bij het Parktheater, waar hij 's avonds voor een volle bak (200 bezoekers) optreedt. Hammill is inmiddels 69 jaar oud en de Britse zanger was lang geleden de frontman van Van der Graaf Generator. Huisman is al 40 jaar fan van Hammill, zag hem als tiener ooit optreden in een platenzaak in Amsterdam en kocht daarna alle albums die Hammill maakte. Met oud-Alphenaar David Verheul werkt Huisman aan een boek over het uitgebreide oeuvre van Hammill.

Die laatste kwam dinsdag niet helemaal okselfris aan in Alphen. Maar zoals gebruikelijk geeft hij zich bij zijn optredens helemaal voor zijn fans. Een concert van Hammill bijwonen is intens, aldus Huisman. Waarom is de Britse zanger eigenlijk niet zo bekend bij het grote publiek? Huisman: ,,Bands als Genesis en Yes zijn later popmuziek gaan maken, Hammill deed nooit concessies en hield vast aan de symfonische rock. Dat maakte hem niet geliefd bij platenlabels. Hij bracht veel van zijn ruim 40 albums zelf uit. Bob Dylan is voor velen hét icoon van de singer-songwriters, Hammill is dat wat mij betreft voor de progrock.''

Signeren

Tijdens de soundcheck 'sluipen' Huisman en Verheul heel even het podium van het Parktheater op voor een foto met Hammill. Huisman wil hem ook nog wat posters, een cd en een boek laten signeren, maar vindt daarvoor eigenlijk geen goed moment. Hij wil zijn idool zo min mogelijk lastig vallen.

In de foyer van het Parktheater zitten inmiddels fans uit 'heel Europa' te wachten totdat het concert begint. Ze komen uit Armenië, Hongarije en Italië. ,,Hammill is heel groot in Italië'', verzekert Huisman. Alessandro Rovacchi en Laura Sezzi hebben het voorrecht dat ze de soundcheck mogen bijwonen. De twee volgen Hammill vaak naar concerten. ,,Hij doet er nu drie in Nederland en België, binnenkort zes in Engeland en zes in Duitsland. Vorig jaar deed hij er zeven in ItaIië. Die mogen we allemaal van hem filmen'', vertelt Rovacchi. ,,We maken ook geluidsopnamen en we hebben al een boek gemaakt waarin we de teksten van negen albums in het Italiaans hebben vertaald. Hammill is niet alleen zanger, maar ook dichter, in zijn teksten valt heel veel te ontdekken. Laura en ik horen bij een studiegroep die het werk van Hammill archiveert en bestudeert. We hebben internationaal meer dan 300 leden.'' Rovacchi verzekert dat Van der Graaf Generator in Italië populairder was dan Genesis, dat destijds bij hetzelfde muzieklabel zat.