Het vaststellen van de WOZ-waarde gebeurt op basis van oppervlakte en inhoud.
Volledig scherm
PREMIUM
Het vaststellen van de WOZ-waarde gebeurt op basis van oppervlakte en inhoud. © Paul Rapp

Dure bezwarenprocedures WOZ via bureaus zijn schrikbeeld voor gemeenten

Bent u het niet eens met de waarde die de gemeente op uw huis plakt? Neem alstublieft geen bureau in de arm dat bezwaar aantekent tegen deze WOZ-waarde. Dit soort 'smeekbeden' sturen gemeenten naar de inwoners, want die procedures kosten klauwen met geld.

Quote

Elke keer als een inwoner via een bureau in het gelijk wordt gesteld krijgt de gemeente een gepeperde rekening

Gerold Borsboom, Woordvoerder van gemeenten Oudewater en Woerden.

Gemeenten in het Groene Hart zijn jaarlijks tienduizenden euro's kwijt aan bezwaren die worden ingediend via 'no cure-no-paybureaus'. Woerden tikte vorig jaar 23.194 euro af, Alphen 22.000 euro, Zuidplas 13.800, Ronde Venen 19.664, Montfoort 10.000 en Oudewater 2201 euro. Kosten die voorkomen hadden worden. ,,Iedereen kan fouten maken. Het kan best zijn dat de gemeente een verkeerde inschatting maakt'', zegt woordvoerder Gerold Borsboom van de gemeenten Oudewater en Woerden.

Hij vervolgt: ,,Woningen worden beoordeeld op de buitenkant, terwijl dingen binnen ook van invloed zijn op de waarde. Wij vragen mensen eerst even contact met ons op te nemen als ze het niet eens zijn met de beschikking, in plaats van meteen een bureau in de arm te nemen. Want elke keer als een inwoner in het gelijk wordt gesteld krijgen we een gepeperde rekening, terwijl het verschil van mening misschien met een telefoontje kan worden opgelost. Wanneer we fout zitten maken we een nieuwe beschikking."