Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Een derde van huizen Woonforte heeft nu zonnepanelen

Woningcorporatie Woonforte in Alphen heeft afgelopen week op de duizendste huurwoning zonnepanelen aangebracht. De corporatie is inmiddels een jaar bezig met het plaatsen van de panelen. Een derde van de woningen is nu voorzien.

‘Goed voor het klimaat en de portemonnee van de huurder’, zegt Woonforte. De woningcorporatie meldt dat zij zo’n twintig miljoen euro investeert in de zonnepaneleninstallaties voor drieduizend eengezinswoningen. Niet alle woningen krijgen de panelen. De daken moeten wel geschikt zijn: er mogen geen bomen, ramen of dakkapellen in de weg zitten die zon tegenhouden. Ook moet de dakconstructie stevig genoeg zijn. Jaarlijks worden zo’n 650 woningen voorzien van zonnepanelen.

Ook houdt Woonforte een experiment bij een appartementencomplex aan de Groningenstraat. Vanaf het begin van dit jaar staat daar een batterij die de opgewekte zonne-energie opslaat. De algemene verlichting van het complex en de lift werken na zonsondergang nu ook op zonne-energie. ,,Dat scheelt in de servicekosten”, meldt de corporatie. 

Opgewekt

Op het display van de batterij kunnen bewoners precies zien hoeveel energie er is opgewekt. De proef is tot stand gekomen op initiatief van bewoners van het appartementencomplex. 

Duurzaamheid is voor zowel de woningcorporatie als de gemeente Alphen een actueel thema. Aan de Concertweg in Alphen heeft Woonforte eerder dit jaar elf zogeheten nul-op-de-meterwoningen gerealiseerd. Zulke woningen zijn zeer goed geïsoleerd en wekken met zonnepanelen zelf energie op, voldoende voor het verwarmen van de woning én om te koken en te douchen. Een gezin dat bewust met energie omgaat, heeft dan geen energiekosten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195