Volledig scherm
Hans Disch heeft de oude herberg tegenover zijn woning gekocht in een poging het gebouw voor het nageslacht te behouden. © Pim Mul

Een herberg of wijnbar? Volop ideeën en steun voor De Hollandsche Leeuw

De nieuwe eigenaar van De Hollandsche Leeuw, Hans Disch (48) heeft Nieuwkopers opgeroepen om met ideeën te komen. Dat heeft een aantal bruikbare plannen opgeleverd.

Een herberg met VVV en horeca; dat ziet een meerderheid van de naar schatting vijftig bezoekers aan een inloopavond over de toekomst van De Hollandsche Leeuw wel zitten. Gevolgd door bruine kroeg en café-restaurant. Vier mensen zijn voorstander van de vestiging van een wijnbar in het oudste pand van Nieuwkoop, maar ook pizzeria en pannenkoekenhuis zijn genoemd. Organiseer een vrijdagmiddagborrel (vrijmibo), workshops en cursussen, salsa-avonden, ladies night en biefstukavonden, zo hebben Nieuwkopers Disch geadviseerd.

Disch zelf, Maastrichtenaar van geboorte, wil van De Hollandsche Leeuw de huiskamer van Nieuwkoop maken, naar het voorbeeld van café In den Ouden Vogelstruys op het Vrijthof.

Hij weet dat er veel geld nodig is om het oudste pand van Nieuwkoop te redden. ,,Tussen de 250.000 en 1 miljoen euro”, schat hij, ,,maar we moeten het pand redden.”

Disch is nuchter genoeg om te beseffen dat er een goed businessplan moet komen. ,,Help mee. Denk mee en doe mee! Wees een supporter van De Hollandsche Leeuw”, riep hij dan ook de bezoekers van de inloopavond op.

Bouwkundig rapport

De komende twee maanden wil Disch het pand bouwkundig laten onderzoeken. Hij heeft inmiddels een bouwkundig rapport gekregen dat een tiental jaren geleden van het pand is gemaakt. ,,Ik heb contact gehad met het bureau dat destijds het onderzoek heeft gedaan. Ze zijn heel enthousiast en komen binnenkort langs.”

Onderzoek is noodzakelijk, omdat het pand een rijksmonument is en Disch op zoek is naar subsidiemogelijkheden. ,,Maar dan moet je weten wat wel en wat niet kan en moet er een goed plan komen.”

De inloopavond heeft ook opgeleverd dat er mensen zijn die willen meedenken en meedoen in de projectsfeer. ,,Bouwkundige specialisten, een architect, een verzekeringsagent, een vastgoedbeheerder, een marketeer, een projectmedewerker, een fondsenwerver en zelfs een paar uitbaters.”

Dankbaar is hij voor het vertrouwen dat er in hem is. ,,Er zijn mensen die hebben aangegeven eventueel een lening te verstrekken of te willen investeren”, vertelt Disch.

,,Voorop staat dat de authenticiteit van De Hollandsche Leeuw behouden blijft en dat iedereen, jong en oud, zich er thuis voelt.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195