Het Woerdense reclamebedrijf ESH Media heeft op 800 displays langs de straten in het Groene Hart, Gelderland, Zeeland en Brabant, bij gebrek aan evenementen, diverse oproepen laten plaatsen als steun in de rug voor de lokale bedrijven en bewoners.
Volledig scherm
Het Woerdense reclamebedrijf ESH Media heeft op 800 displays langs de straten in het Groene Hart, Gelderland, Zeeland en Brabant, bij gebrek aan evenementen, diverse oproepen laten plaatsen als steun in de rug voor de lokale bedrijven en bewoners. © ESH Media

Een maand corona in het Groene Hart: van de eerste besmetting tot een acuut ziekenhuis

tijdlijnVandaag is het corona-virus een maand in het Groene Hart. Wat gebeurde er in die periode? Een tijdlijn met de belangrijkste momenten.

2 maart: Eerste besmetting

Op maandag 2 maart wordt het Groene Hart opgeschrikt door de eerste besmetting met het coronavirus in het Alphen. Het slachtoffer, een 5-jarig meisje, wordt thuis verzorgd en maakt het relatief goed.

Het gezin was in de week ervoor op wintersportvakantie in Noord-Italië geweest. Bij thuiskomst vermoedde de moeder al dat het kind de ziekte onder de leden had. Ze waarschuwde de GGD Hollands Midden, die zondag 1 maart een test heeft afgenomen.Het kind zit op de Bonifaciusschool in het centrum van Alphen. De schoolleiding neemt direct de benodigde voorzorgs- en hygiënemaatregelen.

8 maart: Eerste opname in Groene Hart Ziekenhuis

Een 45-jarige Haastrechtse vrouw moet als eerste in isolatie worden opgenomen in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Patiënten uit het Groene Hart uit Gouda, Haastrecht, Waddinxveen en Woerden, waar eerder corona is vastgesteld, verblijven allemaal thuis.

9 maart: Eerste corona-patiënt hersteld

De eerste patiënt met corona in het Groene Hart, een 5-jarige meisje uit Alphen, is ervan genezen. Het blijkt te gaan om het dochtertje van autocoureur Tim Coronel. Wel moet het gezin nog enige tijd in quarantaine blijven leven.

12 maart: Maatregelen raken het Groene Hart

Nieuwe maatregelen rond het coronavirus treffen het dagelijks leven in het Groene Hart. Veel evenementen worden geschrapt, kerken sluiten en de (amateur)sportwereld ligt plat, nu het kabinet bijeenkomsten met meer dan honderd mensen tot 31 maart heeft verboden.

Zo kan de Nationale Boomfeestdag in Alphen niet doorgaan. Theater Castellum schrapt zeventien voorstellingen, die tot en met eind maart stonden gepland, waaronder shows van Bram van der Vlugt, Anne-Wil Blankers, de musical Ibiza met Johnny Kraaykamp jr en optredens van Najib Amhali en Martijn Kardol. Sommige voorstellingen waren al uitverkocht. Ook de Goudse Schouwburg gaat minimaal tot 31 maart op slot. Op 15 maart volgen verregaande maatregelen om ook de horeca en scholen te sluiten.

14 maart: 18 besmettingen

Na twee weken staat de teller van corona-patiënten in het Groene Hart op 18 besmettingen.

21 maart: ZZP-ers vragen financiële steun

Honderden ZZP-ers in het Groene Hart melden zich massaal bij hun gemeente voor financiële bijstand om de coronacrisis door te komen. ,,Het is geen vetpot, maar helpt wel om de boodschappen en de huur te kunnen betalen.” 

27 maart: Acuut ziekenhuis

Het Goudse Groene Hart ziekenhuis is in korte tijd klaargemaakt voor de opvang van coronapatiënten. Medisch specialist van de intensive care van het Groene Hart Ziekenhuis Manfred Petjak zegt dat er in korte tijd veel werk is verzet. ,,Het GHZ is klaar om de coronapatiënten te ontvangen. Hoe groot de aanloop zal zijn, hebben we niet in de hand, maar het ziekenhuis is omgebouwd tot een acuut ziekenhuis.”

Er is een speciale coronaverdenking- en verpleegafdeling. Naast de gewone afdeling intensive care met twaalf bedden is er een aparte ‘corona-ic’ van zes bedden waar patiënten in isolatie worden verpleegd. ,,Dit kan uitgebreid worden naar tien.” Beide afdelingen zijn afgesloten van de rest van het ziekenhuis.

30/31 maart: 289 coronabesmettingen

In de twaalf gemeenten van het Groene Hart zijn eind maart 289 coronabesmettingen gemeld. De drie grote steden in het gebied, Alphen (44), Gouda (43) en Woerden (44) hebben het grootste aantal patiënten.

Het RIVM maakt, om gemeenten onderling te kunnen vergelijken, ook een berekening per 100.000 inwoners. Dan blijft Oudewater met 245 patiënten bovenaan staan, op afstand gevolgd door Montfoort (108).

144 inwoners van het Groene Hart verblijven in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het coronavirus. Het aantal Alphenaren is met 29 het grootst, gevolgd door patiënten uit Gouda (22) en Woerden (22).