Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Een noodwet voor door stikstof vertraagde woningbouwprojecten? Kijk zélf naar oplossingen’

Wachten op een noodwet vanuit het kabinet om woningbouwplannen die getroffen worden door Programma Aanpak Stikstof (PAS), tóch zonder vertraging uit te kunnen voeren? Kijk eerst naar wat je zelf nog kunt doen als gemeente Alphen. Die dringende oproep doet de VVD aan wethouder Gerard van As. Zo makkelijk is het niet, countert Van As.

Een recente uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van het kabinet houdt Nederland in zijn greep. Die komt erop neer dat indieners van verkeers- en (ver)bouwplannen eerst met een goed verhaal over compensatie van stikstofuitstoot moeten komen. Door de uitspraak zouden bijvoorbeeld woningbouwprojecten vertraging op kunnen lopen. Het gaat vooral om locaties nabij een Natura 2000-gebied (de topnatuurgebieden van Nederland) omdat verboden is deze stikstofgevoelige gebieden te belasten met extra stikstof. Voor Alphen gaat het om de Nieuwkoopse Plassen en het erbij gelegen De Haeck. 

Van As (volkshuisvesting, Nieuw Elan) zei vorige week dat hij hoopt op een noodwet vanuit het kabinet, om die vertraging te voorkomen. Wel benadrukte de wethouder dat bestaande plannen gewoon doorgaan. Wel werd vorige week duidelijk dat een snelle opknapbeurt van winkelcentrum Aarhof in het stadshart, door nieuwe eigenaar HAL Holding, op de tocht staat. 

De woorden over een noodwet schoten VVD-raadslid Bas van Polanen in het verkeerde keelgat. Hij vindt dat de gemeente zélf nog instrumenten heeft om de projecten niet in de soep te laten lopen.  Wachten op andere bestuursorganen is in een tijd waarin de Alphense woningmarkt overkookt geen optie voor de VVD. 

ADC-toets

Zo zou met een zogeheten ADC-toets, in het leven geroepen voor projecten met een groot maatschappelijk belang,  het PAS-vonnis omzeild kunnen worden. En er is meer gemeentelijk gereedschap voor PAS-escapes, zegt Van Polanen. ,,De Gnephoek, Noordrand, MFA's: het dreigt op slot te gaan. En dan wil Van As wachten op een noodwet, terwijl hij zelf de sleutel in handen heeft.” 

De VVD overweegt raadsvragen of zelfs een motie om de woningbouwwethouder tot actie te manen. Volgens Van As is het beeld dat Van Polanen schetst echter veel te kort door de bocht. ,,Het is niet zo simpel als hij het doet voorkomen, het probleem ligt veel gecompliceerder. Met een ADC-toets kun je misschien twee of drie woningen bouwen. Een noodwet is gewoon hard nodig. Duizenden projecten in Nederland dreigen vertraagd te worden en dat is rampzalig.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195