Volledig scherm
PREMIUM
Peter Oostveen is de bevlogen barista van Funky Pete in de Hooftstraat © Merel Klijzing

Eén van de 175 horecabedrijven die Alphen anno 2020 telt: Funky Pete. Hoe zorgt Peter dat zijn gasten blijven?

Vroeger ging hij altijd naar Barista Café. Maar nu tikt Ed zijn espressootje steevast weg aan de bar van koffietent Funky Pete in de Hooftstraat. ,,Ik kom voor de héle goede koffie én de gezelligheid. Peet is een mensenmens, die altijd een praatje maakt. Zijn zaak is lekker klein.”

Quote

Ik zit in een niche, denk ik. Laatst kwam hier een Nieuw-Zeelander. Ik heb een flat white (espresso met schuimende melk uit Oceanië, red.) voor hem gemaakt. Het gaf hem een thuisge­voel

Peter Oostveen

Een paar jaar geleden had Peter Oostveen (53) het echt niet aangedurfd. Maar de Haarlemmer zag Alphen, waar hij sinds 2006 woont, veranderen. ,,De dynamiek werd anders. Nieuwe wijken, verjonging, verhipping. Ja, dan kan horeca bestaan.”

Oostveen werkte als huurrechtspecialist. In rechtbanken viel hem op dat de dames van de koffiecorner altijd met een ‘smile’ werkten. Dat trok hem. Hij stopte en liet zich scholen tot professioneel barista. Eerst reed hij alleen rond in een kar om z’n koffie op feesten en partijen te bereiden, maar al snel legde hij beslag op het pand in de Hooftstraat.