Volledig scherm
© prive

'Een vrije dag vond hij onzin'

Frits de Wilde (1950-2018) zorgde er als archivaris voor dat het Alphense gemeentearchief toegankelijk werd. De Wilde wordt vandaag gecremeerd.

Een vakman. Zo omschrijft Arjan van 't Riet zijn collega Frits de Wilde. ,,Een vakidioot eigenlijk", zegt de medewerker van het Alphense gemeentearchief lovend. ,,Hij is hier tot zijn pensionering blijven werken, maar twee dagen na zijn afscheid kwam hij al even kijken hoe het ging."

De Wilde begon in 1981 in Alphen als 'archiefambtenaar ter secretarie'. Later werd dat gemeentearchivaris. ,,Zijn opdracht was om de archieven van de oude gemeente Alphen te ordenen. Die zaten allemaal in bruin pakpapier, vastgestrikt met vliegertouw. Niemand wist wat erin zat."

Stimulans

Dankzij De Wilde werden de archieven toegankelijk voor onderzoek. Bovendien schreef De Wilde menig artikel over de Alphense historie. Ook kreeg hij later de regio onder zijn hoede. De gemeenten Alphen, Kaag en Braassem en Nieuwkoop melden in een overlijdensbericht dat het werk van De Wilde van grote betekenis is geweest 'voor de kennis van de geschiedenis van onze regio'. ,,Dat kan ik zeker beamen", zegt Van 't Riet. ,,De archieven kregen een grote stimulans dankzij de komst van Frits naar Alphen. Hij publiceerde veel en zocht contact met historische verenigingen. Het streekarchief was echt zijn kindje. Hij was enorm betrokken."

De Wilde, die in Utrecht woonde, wordt vandaag in Bilthoven gecremeerd. Hij was al sinds 2008 ziek, weet Van 't Riet. Er werd prostaatkanker ontdekt en artsen vertelden De Wilde dat hij nog slechts een jaar, hooguit anderhalf jaar te leven had. ,,Dankzij allerlei technieken heeft hij toch nog tot zijn pensionering gewerkt. Hij was een harde werker. Op zeker moment gingen ambtenaren van een 40-urige werkweek naar een werkweek van 38 uur. Frits niet, dat is aan hem voorbijgegaan. Hij vond een vrije middag maar onzin."

Van 't Riet spreekt vandaag op de afscheidsbijeenkomst. ,,We hadden al afscheid genomen, na zijn pensionering. Dit voelt weer als een afscheid."