Eerste Nederlandse kiwi is van Alphense bodem

VideoIn Vogelpark Avifauna in Alphen is een wel heel bijzondere vogel uit een ei gekropen: de Nieuw-Zeelandse Noordereiland-kiwi. Dat gebeurde nooit eerder op Nederlandse bodem. Bovendien is het de eerste kiwi die dit jaar buiten Nieuw-Zeeland is geboren.

De kerngezonde kiwi, de vierde voor het vogelpark, is een kleine, bruine loopvogel. Zijn soort heeft vleugels, maar die hebben geen functie. De snavels hebben een goed reukvermogen en de neusgaten bevinden zich aan het uiteinde van de snavel. Dat heeft geen enkele andere vogelsoort.

De Nieuw-Zeelandse vogels, die even groot als een kip kunnen worden, zijn eivormig, bruin en harig. Niet gek om te denken dat ze vernoemd zijn naar de wereldwijd bekende vrucht en het bekendste exportproduct van het land. Het is echter andersom. De kiwi was al de nationale vogel van het Oceanische land. Omdat-ie echter zoveel leek op het stuk fruit, werd de vrucht, toen nog de Chinese kruisbes, omgedoopt tot kiwi.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
© ANP

Cupcakes

Die fruitsoort was wel prominent aanwezig in Avifauna, waar kiwisapjes, -ijs en cupcakes werden uitgedeeld bij de onthulling van de naam en de eerste kennismaking met het publiek van de vogel. De ambassadeur van Nieuw-Zeeland, Lyndal Walker, onthulde dat het 250 gram wegende diertje Tuatahi heet, wat ‘de eerste’ betekent. De broedtijd was tachtig dagen.

Dat is een naam de Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Elke kiwi die buiten Nieuw-Zeeland wordt geboren krijgt als eerbetoon zo'n naam. Avifauna zendt elk jaar veren van de kiwi’s naar Nieuw-Zeeland, die de Maori's voor hun rituelen gebruiken.

Nachtsafari

De vogel dankt zijn naam aan de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen en is dus een onomatopee, net als de koekoek, de kievit, de oehoe, de grutto of de tureluur. In Avifauna leeft het dier in de Nachtsafari, waar vaak de nachtkijker nodig is om een glimp van de kiwi op te vangen.

Avifauna doet met vijftien andere dierentuinen uit de wereld mee aan een fokprogramma om de bedreigde vogelsoort te redden. Het aantal kiwi's op de wereld is de laatste eeuwen van enkele miljoenen uitgedund tot slechts tienduizenden. Het fokken van de nachtdieren is lastig, aldus Walker. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Volledig scherm
De ambassadeur van Nieuw-Zeeland en de directeur van Avifauna © ANP