Volledig scherm
Toenmalig minister Ronald Plasterk bekijkt in 2009 de maquette van het nieuwe RockArt, dat in Scheveningen zou komen. Tien jaar later zit het popmuseum nog steeds in Hoek van Holland en is het oude raadhuis in Alphen in beeld als nieuwe plek. © Thierry Schut

Eind dit jaar duidelijkheid over komst popmuseum naar Alphen

Of popmuseum RockArt van Hoek van Holland naar het oude raadhuis in het Alphense stadshart verhuist, wordt op z'n vroegst eind dit jaar duidelijk. Evenmin is al zeker dat het vroegere radioschip van Veronica wordt afgemeerd in de Alphense Rijnhaven.

Eerder dit jaar werd bekend dat Alphen in beeld is als mogelijke nieuwe plek voor RockArt, dat op de huidige plek in de kustplaats uit het jasje is gegroeid. 

Een delegatie met onder meer conservator Jaap Schut kwam kijken in Alphen en  bleek enthousiast. Een groot deel van het oude raadhuis in Alphen staat al een poos leeg. De hoofdgebruiker is een muziekschool. Ook kan er nog steeds in het gebouw worden getrouwd.

Volgens woordvoerder Bart Bartels van RockArt heeft de gemeente Alphen toegezegd dat eventuele andere kandidaten voor een plek in het oude raadhuis moeten wachten, totdat duidelijk is of het onderbrengen van het popmuseum haalbaar is. De gemeente Alphen kon dat gisteren niet bevestigen.

Onderzoek

Quote

Lukt het niet met de boot, dan kan RockArt nog altijd wel naar Alphen komen

Bart Bartels, woordvoerder RockArt

De komende maanden worden gebruikt voor een haalbaarheidsonderzoek, aldus Bartels. Daarvoor vraagt RockArt nog subsidie aan via het Lokaal Economisch Fonds (LEF). De studie moet uitwijzen of het gebouw aan het programma van eisen van het museum kan voldoen, welke aanpassingen daarvoor nodig zijn, wat dat kost en wie daarvoor de portemonnee trekt. 

RockArt gaf eerder aan dat de gemeente die mogelijke verbouwing zou moeten betalen. Of Alphen dat ook wil, is nog onduidelijk.

RockArt wil ook praten met de huidige gebruikers van het oude raadhuis. De gemeente liet eerder adviesbureau BOEI onderzoek doen naar mogelijke invulling van het pand uit 1938 aan het Burgemeester Visserpark. Daaruit kwam dat het pand zich ook prima zou lenen voor horeca. ,,Maar dat willen we in eigen hand houden, als de verhuizing naar Alphen doorgaat", meldt Bartels.

Veronica-schip

Hij hoopt dat de verhuizing volgend jaar plaatsvindt. Het zou helemaal mooi zijn, vindt RockArt, wanneer het museum ook het oude Veronica-schip kan overnemen en in Alphen kan afmeren. 

Er lijken nu echter kapers op de kust: een museum in Hoorn en instituut Beeld en Geluid in Hilversum. ,,Lukt het niet met de boot, dan kan RockArt nog altijd wel naar Alphen komen", benadrukt Bartels. ,,Ons voordeel is wellicht dat we al eigenaar zijn van de oude boordstudio van Veronica.” 

Die kreeg een plek in het popmuseum in Hoek van Holland.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195