Volledig scherm
PREMIUM
Karel van Berk op het terrein naast Rijngaarde waar het Ouden Huis van Bodegraven moet komen. © Pim Mul

Eindelijk opent het eerste huis voor ouderen met en zonder zorgbehoefte in Bodegraven

Animo en draagvlak zijn er genoeg voor de plannen van Karel van Berk (57) uit Gouderak en zijn compagnon Leonard Smit uit Woerden. Toch lukte het maar niet om Het Ouden Huis waar ouderen met en zonder zorgbehoefte wonen en kunnen blijven wonen, te realiseren. Tot nu, want vandaag tekent Van Berk een samenwerkingsovereenkomst met Mozaïek Wonen voor de bouw van het eerste Ouden Huis van Nederland: in Bodegraven.

Het idee ontstond een paar jaar geleden toen de moeder van Van Berk in een verzorgingshuis terechtkwam. ,,Dat zorgde voor een enorme terugval in kwaliteit van leven. Ze was niet in orde en zat in een vreemde omgeving met voor haar vreemde mensen", vertelt Van Berk. Hij besprak dit met kennis Leonard Smit wiens schoonouders na vijftig jaar huwelijk noodgedwongen apart moesten wonen. ,,Dit was niet de manier waarop mensen oud moesten worden. We ontwikkelden daarom een woonvorm waar ouderen hun trots en eigenwaarde behouden en ze zelf de regie over hun leven houden, maar waar zorg is als het nodig is."

Een locatie voor deze nieuwe woonvorm leek snel gevonden: het oude gebouw van het Minkema College in Woerden. Ook animo was er genoeg. ,,Anderhalf procent van alle huishoudens in Woerden schreef zich in", vertelt Van Berk. Het college van burgemeester en wethouders had echter andere plannen met het schoolgebouw. ,,Het is heel pijnlijk en teleurstellend dat het niet lukt om in Woerden een stukje grond te vinden." Ook in Waddinxveen waren er verregaande gesprekken voor Het Ouden Huis in het voormalige raadhuis, maar dat proces liep vast op een stukje buitenruimte. ,,Jammer, anders waren we nu aan het timmeren geweest.”