Volledig scherm
Luxury Ride Autoverhuur verhuurde luxe auto's. © Guus Schoonewille

Eis: 10 maanden cel voor witwassen 190.000 euro via verhuur dure auto's

Tegen de 29-jarige Alphense eigenaar van het bedrijf Luxury Ride Autoverhuur is vanmiddag 10 maanden celstraf en een beroepsverbod van drie jaar in de autobranche geëist. Volgens het Openbaar Ministerie was het autobedrijf een witwasmachine. 

De verdachte, Soufian El Y., was zijn bedrijf begonnen met 190.000 euro aan contanten. Onduidelijk is waar dit geld vandaan komt, meent het OM. De autoverhuurder had een vestiging in Alphen en Woerden.

Verdachte Soufian El Y. beweerde bij de Utrechtse rechtbank dat de 190.000 euro aan contanten afkomstig is van een familielid uit België. ,,Ik wilde een bedrijf starten en had geld nodig. Mijn neef wilde mij helpen,’’ verdedigde de verdachte zich vanmiddag bij de Utrechtse rechtbank. Het betreffende familielid, dat een bedrijf in automaterialen in Antwerpen zou hebben, heeft tegenover de politie ontkend de 190.000 euro verstrekt te hebben.

Lening

Voor de lening heeft El. Y. een contract opgesteld met zijn geldverstrekker en dat is gedownload van internet, legde hij gisteren uit. Hij zou binnen zes jaar het bedrag terugbetalen en hoefde geen rente te betalen. ,,Ik kreeg de lening in een termijn van vijf of zes weken vier keer uitgekeerd in contanten. Voornamelijk in biljetjes van 50 euro, verpakt in een plastic tasje.’’

Om het geld te innen, zou de Alphenaar speciaal vier keer naar België zijn gereden. Met de lening zette hij in februari 2016 Luxury Ride Autoverhuur op. Dit bedrijf verhuurde auto’s en verkocht ook auto’s. Het bedrijf hield geen boekhouding bij. De klanten betaalden alleen in contanten. Auto’s werden contant aan- en verkocht. ,,Ik heb nooit een pinapparaat aangeschaft”, luidde de korte verklaring van de verdachte.

Huurprijzen van de auto’s waren eveneens niet bekend. De auto’s zijn door de politie bij een inval in de vestigingen in beslag genomen. Net als de administratie. Dat was een rommeltje.

Winst

Het OM vordert tevens ruim 360.000 euro van Luxury Ride Autoverhuur terug. Met de ingebrachte 190.000 euro zou El Y. 170.000 euro winst hebben gemaakt, heeft het Openbaar Ministerie berekend. De Alphenaar moet zelf als enige aandeelhouder van Luxury Ride Autoverhuur 52.000 euro terugbetalen, meent justitie. Om dit geld terug te krijgen, start het OM een aparte rechtszaak.

De raadsman van El Y. pleitte voor vrijspraak. Hij vindt een beroepsverbod van drie jaar eveneens niet nodig. De rechter doet over twee weken uitspraak.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.