Eke Rijkmans van Aquon neemt monsters van het zwemwater bij het Venegat om de kwaliteit te monitoren en te controleren of het water gezond is om in te zwemmen.
Volledig scherm
PREMIUM
Eke Rijkmans van Aquon neemt monsters van het zwemwater bij het Venegat om de kwaliteit te monitoren en te controleren of het water gezond is om in te zwemmen. © Merel Klijzing

Eke gaat op jacht naar poepbacterie in het water: ‘Er zijn wel 4000 soorten blauwalg in Nederland’

Blauwalgen produceren zuurstof, ze zijn echte zonaanbidders en in Nederland komen 4000 soorten voor. Je zou bijna van de bacterie gaan houden, maar voor onze gezondheid is het toch maar goed dat monsternemer Eke Rijkmans dagelijks de officiële zwemwateren controleert op blauwalg en poepbacteriën.

  1. Drijft er een pop of kleding in het water? Dit moet je doen zodat de brandweer niet onnodig uitrukt
    PREMIUM
    UITGELEGD

    Drijft er een pop of kleding in het water? Dit moet je doen zodat de brandweer niet onnodig uitrukt

    Wéér stonden de brandweer en politie zondagavond ‘voor niks’ aan de Oude Rijn in Alphen. Een beller zou een drenkeling hebben gezien, het bleek een pop. Hoe kun je voorkomen dat de hulpdiensten (te) vaak met alle toeters en bellen razendsnel uitrukken, terwijl er later niks aan de hand blijkt? Ton Koot van de Veiligheidsregio Hollands Midden heeft wel een suggestie.