Volledig scherm
De Ter Aarse Jan van der Hoorn won in 1947 de elfstedentocht, nadat hij oorspronkelijk als 5e eindigde. © UP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Elfstedentochtwinnaar Jan van der Hoorn overleden

Elfstedentochtwinnaar Jan W. van der Hoorn uit Ter Aar is vanochtend op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste nog levende winnaar van de Tocht der Tochten.

Op 8 februari 1947 won Van der Hoorn op 23-jarige leeftijd de eerste Elfstedentocht, waaraan hij meedeed. Het was een overwinning met een verhaal. Het ijs was bar slecht en er stond een snijdende wind. Van der Hoorn finishte als vijfde. Maar na afloop kwamen er veel klachten binnen over schaatsers die gesjoemeld hadden: zo werden frisse schaatsers ingezet, die wedstrijdschaatsers uit de wind hielden. Ook stapten schaatsers in de taxi, lieten zich voorttrekken door een motor of sneden stukken af.

Uiteindelijk werd de top 4 gediskwalificeerd wegens bedrog. Zo werd zes weken na de tocht Van der Hoorn uitgeroepen tot winnaar, met een tijd van 10 uur en 52 minuten.

In 1954 kwam Jan van der Hoorn samen met Wijnia en Lamberts als zevende, achtste en negende hand in hand over de finish in Leeuwarden. Vanaf Sneek had hij met kromme schaatsen gereden. In de tocht van 1963 gaf hij na verschillende valpartijen in Sneek op.

Elfsteden-familie

Volledig scherm
Jan van der Hoorn kwam in 1947 als vijfde over de finish, maar werd na een aantal diskwalificaties toch als winnaar uitgeroepen. © ADN Beeldredactie

De laatste Elfstedentocht die Jan van der Hoorn reed, was in 1997 toen Henk Angenent won. De 73-jarige Van Hoorn reed de tocht samen met zijn zoon Ben. Hij haalde binnen 11 uur de finish.

Jan van der Hoorn was een broer van Debora van der Hoorn, een van de zes vrouwen die de Elfstedentocht in 1947 konden volbrengen. De vorig jaar overleden Jan Jacobus van der Hoorn (1931-2016) was een neef van hem. Jan J. behoorde tot het vijftal schaatsers die in de Elfstedentocht van 1956 als eersten over de streep kwamen.