Één varken helpt boer aan vijf welzijnsterren 

VideoBioboerderij Buitenverwachting uit Hoogmade is door dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood als ‘vijfsterren-varkensboer’ bestempeld. Buitenverwachting is alleen helemaal geen varkensboerderij en heeft maar één varken.

Volledig scherm
Varken Margaret © Still video

Varkens in Nood deelt sterren uit aan boeren die hun varkens een prettig leven bieden. Henk van Rijn, vader van het familiebedrijf, is verbaasd en trots. ,,Toen er iemand van Varkens in Nood langs kwam, hadden we er nog een mannetje bij, maar die is naar de slacht”, zegt hij. Hun moeder Isabel had problemen met nakomelingen en kreeg in september maar twee biggetjes. De twee werden Donald en Hillary genoemd. Toen de Amerikaanse presidentsverkiezingen voorbij waren en Donald geslacht werd, kreeg het overgebleven varken een andere naam: Margaret Mead. Ze is vernoemd naar een Amerikaanse antropologe en de naam is een duidelijke knipoog naar het ‘hiernamaals’ voor de varkens.

Margaret heeft een goed leven, zegt Van Rijn. ,,Overdag is ze buiten in haar wei. Ze heeft een nachthok en een modderpoel, maar die is feitelijk een vijvertje. Soms mag ze ook het weiland in. We geven haar tuinafval van de moestuin of restjes uit onze eigen keuken.”

Buitenverwachting heeft vooral koeien, geiten en kippen. Belangengroep Varkens in Nood laat weten dat er eigenlijk te weinig varkens zijn. ,,Er zouden een hele hoop biggen bijkomen. Maar de boerderij voldeed ruimschoots aan de criteria, waaronder de belangrijkste: ze hebben een natuurlijk buitenleven.”