Volledig scherm
De kiwi uit z'n ei. © Avifauna

Enige Nederlandse kiwi krijgt de naam Tuatahi

In Avifauna is er een bijzondere vogel uit een ei gekropen: de Noordereiland-kiwi. Deze bedreigde vogel wordt in slechts zestien dierentuinen in de wereld gefokt. Avifauna is de eerste dierentuin waar dit een jaar een kiwi-jong geboren is.

De kiwi, de vierde voor vogelpark Avifauna, is een kleine, bruine loopvogel. Het dier is kerngezond. Zijn soort heeft vleugels, maar die hebben geen functie meer. De snavels hebben een goed reukvermogen en de neusgaten bevinden zich aan het uiteinde van de snavel. Dat heeft geen enkele andere vogelsoort.

De Nieuw-Zeelandse vogels, die even groot als een kip kunnen worden, zijn eivormig, bruin en harig. Niet gek om te denken dat ze vernoemd zijn naar de wereldwijd bekende vrucht en het bekendste exportproduct van het land. Het is echter andersom. Volgens WNF was de vogel al de nationale vogel van het Oceanische land. Omdat-ie echter zoveel leek op het stuk fruit, werd de vrucht, toen nog de Chinese kruisbes, omgedoopt tot kiwi.

De vogel dankt zijn naam aan de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen, net als de koekoek, de kievit, de oehoe, de grutto of de tureluur. In Avifauna leeft het dier in de Nachtsafari, waar vaak de nachtkijker nodig is om een glimp van de kiwi op te vangen. 

Avifauna doet met vijftien andere dierentuinen mee aan een internationaal fokprogramma om de bedreigde vogelsoort te redden. Het aantal kiwi's op de wereld is de laatste eeuwen van enkele miljoenen uitgedund tot slechts tienduizenden.

De ambassadeur van Nieuw-Zeeland onthult vandaag de naam van de vogel in het park. Dat wordt een Maori-naam, want kiwi's die buiten Nieuw-Zeeland worden geboren kregen zo'n naam als eerbetoon naar de oorspronkelijke bewoners van het land. Avifauna stuurt elk jaar veren richting Oceanië, die de Maori's voor hun rituelen gebruiken. 

Vanaf zaterdag zijn er de hele maand weeg- en meetmomenten, zodat bezoekers kennis kunnen maken met het dier.