Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © Tubantia

Ex-verslaafde uit Alphen bekent waslijst aan strafbare feiten en wil schoon schip maken

Ex-verslaafde J. U. (37) uit Alphen was een gevaar voor zijn omgeving als hij gebruikt had. Hij sloeg zijn ex-vriendin en moeder. Als schreeuw om hulp gooide hij in oktober een ruit in bij een tankstation. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag een taakstraf van 100 uur. De verdachte wil vooral ‘schoon schip maken’.

Het is een waslijst aan strafbare feiten waarvoor U. terechtstond, maar wel ‘extreem oud’, aldus de officier van justitie. Het begon met mishandeling van zijn ex-vriendin in augustus 2014, dan waren er nog wat incidenten in 2015 geweest. Het bleef een paar jaar rustig, tot hij in oktober een slaapplaats nodig had en daarom het alarm in een tankstation liet afgaan. Rode draad in zijn criminele historie: drugsverslaving.

U. zegt zich te schamen voor wat er gebeurd is, al weet hij niet alles meer. ,,Het is eng als je zo van het pad af bent.” Hij bekent alles: de diefstal van een sixpack bier uit een supermarkt, een hennepkwekerij met 522 planten in een huis in Sassenheim en de gevallen van mishandeling.

Pepperspray

Zo sloeg hij in augustus 2015 zijn moeder in haar huis op been en armen. Zij wilde hem het huis uitzetten, omdat hij weer drugs gebruikt had. Hij was zo agressief dat de politie pepperspray gebruikte om hem in bedwang te krijgen. Een week later eiste hij zijn mobieltje op bij zijn ex-vriendin die met de kinderwagen buiten liep. Ook al met geweld.

U. zocht daarna zelf hulp en was een tijd clean. Maar in oktober had hij een ‘uitglijder’, een terugval dus. Nadat hij de ruit van het benzinestation had ingegooid, rende hij naar het huis van zijn ex-vriendin. Die liet hem niet binnen, dus klom hij naar binnen, werd eruit gejaagd en sprong van het balkon. Bij de val brak hij zijn hiel en liep daarom op krukken.

Knap

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte veel angst gezaaid door zijn verslaving. Haar eis: 6 weken voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 100 uur.

De advocate van U. stelt dat de Alphenaar ‘schoon schip wil maken’. Zij vindt het ‘knap’ hoe hij vecht tegen de drugsverslaving. De verdachte zelf is ervan overtuigd dat het goed zal komen. ,,Ik ga er hard voor knokken.” De rechtbank doet op 25 november uitspraak.